Rekommendationen uppdateras: Nu ska alla använda munskydd inomhus

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man ska använda munskydd inomhus i offentliga lokaler där man befinner sig nära andra personer.

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sin munskyddsrekommentation.
26.11.2021 18:32 UPPDATERAD 26.11.2021 19:06
Institutet för hälsa och välfärd uppdaterade sin munskyddsrekommendation på fredagen. Den nya rekommendationen är att man ska använda munskydd inomhus i offentliga utrymmen där man befinner sig nära andra personer, oberoende av om man är vaccinerad eller inte.
Den nya rekommendationen motiveras av det försämrade epidemiologiska läget. Antalet coronavirussmittor ökar igen och belastningen på hälsovården växer.
Rekommendationen gäller alla som har fyllt 12 år.
Enligt institutet är ovaccinerade personer extra utsatta för att smittas av coronaviruset och insjukna i allvarlig covid. Jämfört med personer som har immunitet genom vaccin eller sjukdom är ovaccinerade personers risk för att utsättas flerfaldig.
"Coronavaccinet eliminerar inte helt risken att bli smittad eller smitta andra. Viruset sprider sig hastigt för närvarande, så det lönar sig även för vaccinerade personer att använda munskydd", säger institutets överläkare Otto Helve i ett pressmeddelande.
Regionala myndigheter kan ge egna munskyddsrekommendationer utifrån det regionala pandemiläget.
Även arrangörer av diverse evenemang kan ge rekommendationer som gäller de egna lokalerna
Rekommendationen berör inte social- och hälsovårdens, undervisningsväsendets eller småbarnspedagogikens lokaler eller arbetsplatser.

ANDRA LÄSER