25 grader till helgen – Meteorologen: Det börjar se ut som sommar!

Glöm inte solkrämen. Veckoslutet blir soligt i så gott som hela Finland, enligt Meteorologiska institutet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I de västra delarna av Finland kan temperaturen stiga till 25 grader under veckoslutet. Helgen är solig och varm i nästan hela landet.

Temperaturer på 25 grader och mer är möjliga i Finlands västra delar på veckoslutet, säger jourhavande meteorolog Paavo Korpela vid Meteorologiska institutet. Med undantag för de norra och nordöstra delarna av Lappland ser helgen ut att bli solig i hela landet.

– I största delen av landet är dagstemperaturen cirka 20 grader och senast på söndag kan vi få temperaturer på över 25 grader på västkusten, säger Korpela.

Till havs är det aningen svalare eftersom havsvattnet kyler ner luften. I de västra delarna av Finska viken och i Norra Östersjön kan det blåsa över 10 meter per sekund men i övrigt är det sällsynt med hårda vindar under veckoslutet.

Efter helgen blir vädret molnigare och regnskurar kan förekomma i södra och mellersta Finland. Temperaturen sjunker dock inte nämnvärt.

– Nattemperaturerna kommer att stiga i början av veckan. Det börjar se ut som sommar, säger Paavo Korpela.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning