Akilov-rättegången i Stockholm: "Hela världen rasar"

Hela deras världar rasade samman när deras älskade förlorat sina liv i attacken på Drottninggatan i Stockholm.I dag var ytterligare en tung dag i tingsrätten, när anhöriga till den 11-åriga flicka och 31-åriga belgiska kvinna, som blev två av dödsoffren, berättade om sina upplevelser.

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Arkivbild.
24.04.2018 16:57 UPPDATERAD 24.04.2018 16:58
– Jag har blivit fråntagen det livet jag hade. Jag har blivit fråntagen min dotter. Jag kommer inte att kunna se henne utvecklas, se henne ta studenten, bli kär, gifta sig, få barnbarn. Det är ofattbart att hon är borta, säger den elvaåriga flickans mamma i rätten.
Den aktuella dagen skulle mamman och flickan mötas upp efter jobb och skola. Men kvinnan fick inte tag i elvaåringen, och föräldrarna började allt mer desperat söka efter sin dotter. Känslosamt berättar pappan om den fruktansvärda upplevelsen att som förälder inte kunna hitta sitt barn. Hur det känns när man ser uniformerade poliser komma mot ens bostad. Dagen efter dådet, lördag kväll, får föräldrarna beskedet att elvaåringen är ett av de fem dödsoffren.
– Om jag säger att det var ett helvete den dagen, då ljuger jag. Det var mycket värre än det, säger pappan.

Fock morbida bilder

Föräldrarna berättar om hur de under det år som gått ständigt blir påminda om händelsen. Av den omfattande medierapporteringen. Av människor som busringer eller skickar meddelanden med bilder på en lemlästad kropp, som de påstår är flickan, till mammans mobil. Hennes nummer kom ut när hon efterlyste sin dotter på sociala medier.
När fadern till den belgiska kvinnan ska beskriva hur familjen fick dödsbeskedet bryter han ihop.
– Hela världen rasar. Man vet inte vad, man vet inte hur, man vet inte om man kommer att fungera något mer. Man vet inte hur man ska gå vidare, säger han med tårfylld röst i rätten.
Den belgiska kvinnans make beskriver hur det varit för parets lille son, som ännu inte riktigt förstått att mamman är borta.
– Det har funnits tillfällen när han letat efter mamma, han gick och kollade bakom dörrar och inne i skåp.

Hjälpte sådana som Akilov

Kvinnan arbetade som psykolog på ett migrationscenter och fadern framhöll att hon bidrog till att hjälpa personer som Rakhmat Akilov.
– Faktum var att hon gjorde stora insatser för den här sortens människor, hon har alltid ställt upp för dem, fått dem att må bra psykologiskt. Just sådana här personer, som varit utvisade och måste lämna landet, det är just sådana som hon gjort insatser för.
Familjen har besökt Drottninggatan och gått längs färdvägen.
– Vi hade inte fått någon information, varken från Sverige eller Belgien, så det hjälpte till att klargöra händelseförloppet. Men det har inte hjälpt i den eviga frågan, varför, varför hon? Och varför kunde det inte ha varit vi? säger fadern.

Rätt till kränkning?

Under tre dagar hörs anhöriga i rätten om sina upplevelser och relation till offren, vilket är något som har betydelse för deras skadeståndskrav.
De anhöriga har yrkat på 150 000 kronor, motsvarande cirka 14 500 euro, var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning – något som vanligtvis bara utgår till de direkta offren.
En annan fråga är om syskon har rätt till anhörigersättning. Detta bestrider den åtalade Akilov som hänvisar till praxis. Han bestrider även de anhörigas rätt till kränkningsersättning.

ANDRA LÄSER