Tyskland tvekar om Swiftsanktioner mot Ryssland

Allt fler länder ställer sig bakom att utesluta Ryssland från det internationella finansiella transaktionssystemet Swift. Tyskland verkar vända på lördagen och överväger nu en avstängning. Det skulle försvåra alla internationella banktransaktioner betydligt.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock (De gröna).
Peter Wallberg/TT
Grim Berglund/TT
26.02.2022 19:27 UPPDATERAD 26.02.2022 22:07
Ukraina pressar på för att Ryssland ska kopplas bort från det internationella finansiella transaktionssystemet Swift. Det skulle skulle försvåra alla internationella banktransaktioner betydligt.
Men oenighet har funnits inom EU, där främst Tyskland varit tveksamt. Anledningen är att Tyskland och flera andra EU-länder är mycket beroende av rysk energiexport.

EU:s sanktioner mot Ryssland

EU:s utrikesministrar beslutade formellt den 25 februari:
Åtgärder mot lån till ytterligare privatägda banker.
Åtgärder mot nya börsnoteringar av ryska statsägda företag.
Åtgärder mot finansiering av vissa statsägda företag.
Förbud mot nya bankinsättningar över 100 000 euro av ryska medborgare i EU-banker.
Förbud för värdepapperscentraler (Central Securities Depository) att ha ryska kontoinnehavare.
Förbud mot försäljning av obligationer i euro till ryska medborgare.
Förbud mot export av viss teknologi till oljesektorn.
Förbud mot att sälja eller tillhandahålla produkter och tjänster kopplade till flyg- och rymdindustrin.
En skärpt och breddad exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden från EU till Ryssland.
Förbud mot export som bidrar till Rysslands militära och tekniska utveckling, eller utveckling i försvar och säkerhet.
Fler personer i Rysslands maktelit får sina eventuella tillgångar i EU frysta och förbjuds att resa in i unionen.
Totalt 670 personer finns nu på listan, bland annat 351 ledamöter i ryska duman.
President Putin och utrikesminister Lavrov får sina eventuella tillgångar i EU frysta.
Ryska diplomater och affärsmän förlorar gräddfil för inresa i EU.
Nya sanktioner mot utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk, bland annat import- och exportförbud.
Källor: EU:s ministerråd
Tyska utrikesministern Annalena Baerbock från De gröna sade sent på lördagen att regeringen arbetar med att utesluta Ryssland från Swift, men på att ett sådant sätt att inte oskyldiga drabbas.
"Vad vi behöver är en målinriktad och funktionell begränsning av Swift", skriver hon och partikollegan Robert Habeck som är ekonomiminister, i ett uttalande.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock (De gröna).
Även förbundskansler Olaf Scholz (S) öppnade för nya sanktioner, dock utan att nämna Swift. Efter ett möte med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Litauens president Gitanas Nauseda sade Scholz talesperson att "de var överens om att fler, riktade och effektiva åtgärder bör komma", skriver tyska mediebolaget FAZ.

Italien vänder

Tidigare under lördagen hade Italien verkat ändra uppfattning i frågan om Swift, och ställde sig bakom en rysk uteslutning. Även Ungern uppges ha varit motsträvigt. Det finns en rädsla för att Ryssland skulle svara med att stoppa naturgasleveranser.
Beskeden från Ungerns regering var otydliga på lördagen. Premiärminister Victor Orbán uppgav vid ett improviserat pressmöte vid gränsen till Ukraina att Ungern står bakom "alla sanktioner", rapporterar Reuters.
Orbáns talesperson Zoltan Kovacs skriver på Twitter att Ungern "aldrig har motsatt sig eller blockerat något sanktionsförslag" och nämner i en separat tweet att detta även gäller Swift.
Från Kiev kom förhoppningar om en avstängning.
– Jag hoppas att Tyskland och Ungern har mod att ställa sig bakom ett sådant beslut, vädjade Ukrainas president Zelenskyj på lördagen enligt AFP.

Skarpt sanktionspaket

EU:s senaste sanktionspaket antogs av EU:s utrikesministrar på fredagen och väntas träda i kraft senast på lördagen. Paketet innehåller bland annat åtgärder för att stoppa lån till ytterligare ryska privatägda banker och hindra finansiering av ryska statsägda företag på EU:s finansmarknad.
Sanktionerna omfattar också förbud mot export och försäljning av viss teknik till oljesektorn och flyg- och rymdindustrin, samt annan export som bidrar till Rysslands militära och tekniska utveckling.
EU hävdar att sanktionerna träffar statsägda nyckelföretag och 70 procent av den ryska bankmarknaden.
USA och Storbritannien har infört liknande sanktioner. Även andra länder, till exempel Kanada, Australien och Japan straffar Ryssland med åtgärder.

Kontanter finns

Fyra ryska storbanker försäkrade på fredagen sina kunder att de har tillräckligt med likvida medel för att inte behöva begränsa kontantuttag, enligt nyhetsbyrån AFP.
Visa och Mastercard-kort utfärdade av ryska banker rapporteras dock ha slutat fungera utomlands.
EU räknar med att åtgärderna höjer Rysslands kostnad för att låna, ökar inflationen och gradvis eroderar Rysslands industriella bas. Men även om EU-företrädare kallar sanktionspaketet för massivt, har kritiken varit stark.
Förbud mot export av flygplansdelar väntas bara få effekt på lång sikt. Rysk handel med gas och olja är överlag fortsatt ostraffad. Att begränsa den handeln skulle kunna drabba flera EU-länder hårt i form av höga energipriser och kanske ransonering.
EU:s, USA:s och Storbritanniens sanktioner riktas också mot flera personer i Rysslands maktelit genom att frysa deras eventuella tillgångar och stoppa dem från att resa in i väst.
Även den ryska presidenten Vladimir Putins och utrikesminister Sergej Lavrovs eventuella tillgångar i utlandet ska frysas. En taleskvinna för ryska utrikesdepartementet har kallat åtgärden för ett tecken på västs impotens.
EU förbjuder också nya insättningar över 100 000 euro av ryska medborgare i banker inom unionen. Liknande begränsningar har införts för brittiska banker.

ANDRA LÄSER