Ledare: Ukraina laddat för motoffensiv

President Zelenskyjs flitiga resor och möten under de senaste månaderna har gett viktigt konkret och mentalt stöd och fungerat som en charmoffensiv inför Ukrainas emotsedda motoffensiv.

Volodomyr Zelenskyj under ett besök i Donetskregionen.
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
26.05.2023 10:30 UPPDATERAD 26.05.2023 10:47
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll sig på hemmaplan under hela det första krigsåret och de utländska kontakter han hade skedde i huvudsak digitalt eller i form av besök hos honom i hemtrakterna. Men under våren har han i praktiken befunnit sig nästan lika mycket utomlands som han varit hemma i Kiev.
Den senaste resan gjorde han till Hiroshima i Japan efter ett kort stopp i Saudiarabien där han träffade Arabförbundet. I Japan var det västvärldens crème de la crème som stod på programmet i form av G7. Samtidigt träffade han bilateralt också bland andra Indiens premiärminister Narendra Modi. Indien har fortfarande täta ekonomiska kontakter med Ryssland, men mötet i sig bör ses som en positiv signal då Modi uppmärksammades om Ukrainas lidande.
Samtidigt verkar Kinas position vara låst. Ryssland hålls fortfarande om ryggen av Kinas ledare Xi Jinping. Därifrån är ingen hjälp att vänta, i värsta fall någonting som kan jämföras med det motsatta. Kina upprepar att man vill se ett slut på kriget, men det förutsätter inte att det är Ryssland som ska ta sitt pick och pack och lämna ett självständigt land i fred. I veckan besökte Rysslands premiärminister Kina.

ANDRA LÄSER