Blåvitt medaljregn i inomhus-EM

Både Lotta Kemppinen och Ella Junnila tog medalj i inomhus-EM i friidrott i Polen.

Lotta Kemppinen tog ett sensationellt EM-silver. Ella Junnila hoppade hem ett brons.
HIFK-löparen Lotta Kemppinen, 22, vann ett sensationellt EM-silver i 60 m i inomhus-EM i Polen. Kemppinen gav en stormvarning redan i semifinalerna då hon vann sitt heat med tiden 7,24. Det var den tredje bästa tiden av alla.
I finalen fick hon till ett kanonlopp. Hon fick en bra start och tog silver med 7.22. Bara Schweizs Ajla Del Ponte var snabbare med tiden 7.03. Bronset gick till Jamile Samuel från Nederländerna.
– Jag minns inte mycket av loppet. Jag fick en bra start och det kändes som att jag fick draghjälp av Ajla, säger Kemppinen.
– Jag tänkte före final att det här är tredje heatet för alla. Alla är trötta. Jag springer bara så hårt det går.
Hon är den första finländaren någonsin som vunnit silver i en sprintsträcka, 60 meter eller 100 meter, både kvinnor och män medräknat. Del Pontes resultat är årsbästa i världen. Det är också femte bäst genom tiderna i den europeiska statistiken.
– Medaljstriden blev ganska tajt. På förhand tänkte jag att om allt går riktigt bra kan jag få brons, säger Kemppinen.
Tidigare i vinter putsade Kemppinen det finska rekordet i 60 m till 7.16 i FM inomhus i Jyväskylä. Inomhus-EM var hennes första stora seniormästerskap.
Bara några minuter efter Kemppinens medaljlopp satte Tammerforshopparen Ella Junnila, 22, ett nytt finskt rekord i höjdhopp med 196 cm. Hon klarade 194 cm först i sitt tredje och sista försök, men klarade galant 196 cm i sitt första försök. Det räckte till brons bakom Ukrainas Jaroslava Mahutjikh (200 cm) och Irina Herastjenko (198 cm).
– Jag har drömt en medalj i seniormästerskap sedan jag var liten. Det känns helt otroligt, säger Junnila.
Hennes mamma Ringa Ropo-Junnila tog brons i inomhus-EM i Haag 1989. I längdhopp.
Tidigare har Junnila vunnit brons i U23-EM. Nu har hon siktet inställt på OS. Resultatet i EM överskrider EM-gränsen.
– Det var viktigt att klara OS-gränsen för att kunna planera nästa sommar.
Tidigare under kvällen missade Nooralotta Neziri ytterst knappt en medalj i 60 m häck. Hon var fyra med tiden 7,93, en hundradels sekund bakom Storbritanniens Tiffany Porter, som tog brons. Segern gick till Nederländernas Nadine Visser med 7,77 före Storbritanniens Cynthia Sember med 7,89.
– Jag tänkte att jag är trea. Det kan inte vara sant, säger Neziri.
– Det var en mycket bra start. Jag kunde inte ha gjort mera.
Finland tog tre medaljer i inomhus-EM. Under fredagen tog Kristian Pulli EM-brons med nya finska rekordet inomhus, 824 cm.

ANDRA LÄSER