Sally Azar blev första prästvigda kvinnan i luthersk kyrka i Mellanöstern – ”En obeskrivbar känsla”

Sally Azar blev i söndags den första kvinnan att prästvigas i den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet. Hon hoppas att fler kvinnor och församlingar ska våga ta samma steg.

Sally Azar är född och uppvuxen i Jerusalem och har studerat teologi i Libanon och i Tyskland. Hon praktiserade för prästämbetet i Berlin innan hon återvände till Jerusalem där hon prästvigdes i helgen. Arkivbild.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
24.01.2023 18:42
När HBL intervjuade Sally Azar i Helsingfors förra våren siktade hon på att som första kvinna bli prästvigd i den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet. Drömmen förverkligades i söndags.
Till HBL sade hon i april 2021 att hon inte vet hur det kommer att kännas förrän hon upplever det.
– Det är en obeskrivbar känsla att ta det här steget med stöd av kyrkan. Jag hoppas att många flickor och kvinnor ska se att det är möjligt, och att andra kvinnor i andra kyrkor ska följa exemplet. Det kommer att dröja länge, men jag tror det ska bli spännande om det här skapar förändring i Palestina, säger hon till BBC efter prästvigningen.
Sally Azars far, biskopen Sani Azar prästvigde henne. Hon förnekar att pappan skulle ha pressat henne att studera teologi.
– Det var min egen vilja, ett kall för mig, säger hon till BBC.

Lutheraner i Mellanöstern

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och Det heliga landet är den enda lutherska kyrkan i Mellanöstern. Den har rötter från mitten av 1800-talet då tyska och engelska protestanter kom för att stödja den kristna minoriteten genom diakoni- och missionsarbete.
Kyrkans andliga ledning flyttades över på en palestinsk biskop i början av 1970-talet.
Kyrkan har sex församlingar med 3000 medlemmar, främst palestinier, i Jerusalem, Betlehem, Beit Jala, Beit Sahour, Ramallah och Amman.
Källa: Finska missionssällskapet
De kristna utgör en liten minoritet i Palestina, och de flesta av dem hör till grekisk-ortodoxa eller katolska kyrkor som inte accepterar kvinnliga präster. Det finns ett antal kvinnliga präster i kristna kyrkor i Mellanöstern, men de är i de flesta fall inflyttade västerlänningar, inte palestinier som Sally Azar.
Det finns också andra palestinska kvinnor som flyttat utomlands för att studera teologi, och vissa har blivit präster, men de har inte flyttat tillbaka till sitt hemland.
Sally Azar prästvigdes i en fullsatt kyrka i Gamla staden i Jerusalem. Strax innan sade hon att det är en ära i sig och en extra stor ära för att det sker i hennes hemkyrka.
Sally Azars kyrka har satsat på jämställdhetsarbete ända från den småbarnspedagogik som församlingarna driver. Det betyder till exempel att när något ska delas mellan en pojke och en flicka kan pojken inte få allt, säger hon.
– Jag är glad för att bli en del av historien och jämställdheten i min kyrka. Det är spännande, men det känns också lite osäkert. Jag tror inte det kommer att bli någon lätt väg, sade hon till Lutherska världsförbundet, enligt Al-Jazeera.
Till HBL sade Sally Azar förra våren att kyrkans roll är att främja hopp och fred, och att hon är beredd på kritik från dem som inte accepterar jämställdhet i församlingen.
– Jag tänker inte vara rädd. Jag respekterar alla, det är okej att vara motståndare och jag försöker inte övertyga någon. Jag hoppas att jag klarar av att bemöta all kritik med lugn och respekt, utan att gå i konflikt med någon.

ANDRA LÄSER