Höjning av dagisavgifter kan bli sänkning i stället

Höjningen av dagvårdsavgifterna, som väckt mycket kritik, kan ännu ställas in. Dagisvgifterna är uppe för behandling i regeringens budgetmangling.

Undervisnings- och kulturminister <b>Sanni Grahn-Laasonen (</b>Saml) säger att helheten som behandlar förskolepedagogik ses över på nytt i budgetmanglingen.
15.08.2016 22:40 UPPDATERAD 15.08.2016 22:41
Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, sade på måndagen att sänkningslinjen är vettigare när det gäller dagisavgifter.
– För tillfället är förslaget att dagvårdsavgifterna sänks i de lägre inkomstklasserna medan de sedan ökar i de högre inkomstklasserna, lite som ett gungbräde. Vi försöker hitta en lösning på det här. Jag anser att det skulle vara vettigare att sänka avgifterna men besluten måste fattas tillsammans, sade Orpo i samband med Samlingspartiets ministergrupps sommarmöte i Jyväskylä.
Orpo säger att även frågan om effekten av flitfällorna har förts fram.
– Om avgifterna för förskolepedagogiken är skäliga är det lättare för fler föräldrar att delta i arbetslivet, säger han.
Kaikkonen: Bra att undvika högre avgifter

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, anser att det skulle vara viktigt att sänka dagisavgifterna särskilt för låginkomsttagare. Kaikkonen säger att det skulle vara bra om man kunde undvika den höjning av dagvårdsavgifterna som regeringen planerat.

Han påpekar att om man sänker avgifterna måste inkomstbortfallet till staten kompenseras på något sätt.

– Hittar staten andra utgifter där man kan spara? Det klarnar inom de närmaste veckorna, säger Kaikkonen.

Grahn-Laasonen: Helheten ses över i budgetmanglingen

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att helheten som behandlar förskolepedagogik ses över på nytt i budgetmanglingen. Hon ville ännu inte ta ställning till om de planerade höjningarna kan ändras till sänkningar.
– Alla alternativ är säkert öppna. Det är allt skäl att överväga saken ur perspektiven för såväl sysselsättningen som jämlikheten av utbildningen som förebyggandet av utslagning, säger hon.
Om de planerade höjningarna ställs in innebär det en lucka på över 50 miljoner euro i regeringens sparplaner.

Orpo vill undvika vågskål

Finlands näringsliv EK anser att dagvårdsavgifterna bör sänkas ordentligt för att förbättra sysselsättningen. När statens inkomster från dagvårdsavgifter minskade skulle EK i motsvarande grad minska på bostadsbidraget. EK anser att bostadsbidraget i högre grad borde gynna dem som jobbar.
Orpo tog inte ställning till EK:s förslag.
– Vi har ett stort paket på bordet och vi måste betrakta flitfällorna och finansieringen ur olika synvinklar. Jag vill inte sätta dem i vågskålen på det här viset, säger han.

ANDRA LÄSER