Pärmäkoski oroar sig inte för omikron – "får hålla sig isolerad"

Krista Pärmäkoski har återhämtat sig efter sin förkylning, som tvingade henne att ta en tävlingspaus.

Krista Pärmäkoski har goda erfarenheter av Tour de Ski.
Krista Pärmäkoski hade en lovande start på säsongen i Ruka, men blev förkyld, och tvingades stå över världscupen i Lillehammer. I Davos i mitten av december tog hon en blygsam sextonde plats i 10 km fristil.
– Vi visste nog på förhand att tidtabellen inte är optimal. Jag skulle ha varit tillräckligt frisk för att resa redan på måndagen till Davos, men läkarna och tränarna tyckte det är bäst att träna några dagar till hemma på låg höjd, så jag åkte dit först på torsdagen, säger Pärmäkoski.
Hon var i Davos ett par dagar före sprintloppet. Det var för sent för att hinna anpassa sig till 1 500 meters höjd.
– Sprinten gick helt ok, fast det tog kanske lite på söndagens lopp. Jag vlle ändå skida båda sträckorna. Det var mer en mellanetapp i förberedelserna för Tour de Ski.
Pärmäkoski åkte direkt från Davos till följande tävlingsort Lenzerheide, där Tour de Ski kör i gång med fristilssprint på tisdagen. Det blir en lång vistelse på hög höjd.
- Jag har åtminstone haft tid att förbereda mig, säger hon.
Tävlingsprogrammet i Tour de Ski är inte så tufft som det varit någon gång förut. Det är på grund av OS, som avgörs i februari.
– Det är kanske den lättaste touren, om touren någonsin kan vara lätt. Det syns också att det är stort intresse för touren. Therese (Johaug) är väl den enda av topparna som inte är med. Det visar också att det är möjligt att köra touren före OS, säger Pärmäkoski, som har varit tvåa i sammandraget som bäst.
– Touren har fungerat bra för mig som förberedelse för ett stort mästerskap förut, så hoppas det fungerar nu också, och att jag hålls frisk till slut.
Omikronvarianten kastar sin skugga också över Tour de Ski. Eveliina Piippo testade positivt för coronavirus under helgen och hamnade i karantän i sitt hotellrum. Hennes rumskompis Vilma Nissinen tvingades åka hem, fast hennes testsvar var negativa.
– Jag är inte desto mer oroad än förut. Man får vara uppmärksam hela tiden. Alltid är det corona eller något annat virus som rör sig. Man vill förstås undvika allting. Det ser ut som att omikron smittar ganska lätt, och smittsiffrorna är ganska stora i Finland, så man får hålla sig ganska isolerad då man kommer hem. Det går inte att hänga ute någonstans, säger Pärmäkoski.
Under Tour de Ski har landslaget minimerat alla kontakter för att undvika smittspridning. Alla landslagsåkarna använder FFP2-munskydd alltid då de rör sig utanför hotellrummet, utom då de åker skidor. Efter att Piippo testat positivt blir de andra lagmedlemmarna testade dagligen.
– Man försöker göra allt för att undvika att bli smittad. Hoppas bara man hålls frisk i två månader till.

ANDRA LÄSER