Jubileum med bismak

Säsongen 2022-2023 är ingen höjdare för vare sig Liverpool eller Jürgen Klopp. Titeltåget har avgått, utan Liverpool ombord, för länge sedan och nu gäller det att räddas vad som kan räddas kan. På lördag gör han sin 1000:e match som manager då Chelsea kommer på besök.

Jürgen Klopps Liverpool har hostat betänkligt.
KolumnJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
21.01.2023 10:01
23 år som manager men bara i tre klubbar. Mainz, Dortmund och Liverpool har det blivit för tysken med det lika breda leendet som taktiska kunnandet. Klopp är känd som en processtränare med ett långsiktigt tänk. 
Klopps tid vid Liverpools roder har, trots denna säsong, varit en enorm succé. På lördag kommer han att hyllas men det ligger en viss skugga av ångest inför mötet mot ett annat formsvagt topplag vid namn Chelsea.
Både Liverpool och Chelsea kämpar febrilt för att hålla något som ens kan kallas kontakt med topplagen. Upp till fjärde plats skiljer tio poäng. En halv oändlighet med tanke på att lagens poängsnitt är 1,55 för Liverpool och 1,47 för Chelsea där managern Graham Potter ser alltmer härjad ut då teserna som gjorde honom helgonförklarad i såväl Östersund som Brighton verkar klinga för döva öron i västra London.
Svackor kommer för varje lag och klubb ibland. I Chelseas fall var svackan inte helt oväntad med tanke på det turbulenta fjolåret. Och lagets spel har sannerligen inte sett bra ut. Offensivt har det varit ungefär lika fantasirikt som den beryktade söndagssteken brukar vara på diverse värdshus i kungadömet.
Spelmässigt har Liverpool varit bättre av de två underpresterande lagen. Laget har skapat chanser för betydligt fler mål än laget gjort men krutet har varit torrt. Samtidigt har väldigt svajiga defensiva insatser har orsakat otaliga poängtapp.
Framåt har svindyra nyförvärvet Darwin Nunez bränt chans på chans. En del har ändå lyft fram det faktum att Nunez trots allt kommer till lägen. Det gjorde den  Chelseaanfallaren Timo Werner också. Kom till avslut alltså. Där tog det slut.
Inte heller Mohamed Salah har varit sitt vanliga briljanta jag. Sju ligamål imponerar inte även om han tillsammans med Roberto Firmino är bäst i laget i Premier League med den siffran denna säsong.
Visst har Liverpool, precis som Chelsea, haft omfattande skadeproblem under säsongen men det håller inte riktigt som förklaring till den svaga formen.
Den balans och det naturliga flyt som funnits i Liverpools spel under majoriteten av Klopps tid har saknats i långa stunder. Kreativiteten har inte legat på sedvanligt hisnande hög nivå. Spanska bolltrollaren Thiago har exempelvis inte kommit upp i samma nivå som tidigare år.
Stinker mellansäsong för båda storklubbarna. Liverpool drog dessutom en riktig nitlott då laget lottades mot Real Madrid i Champions League. Chelsea fick Dortmund men att detta Chelsea skulle gå hela vägen i Europa denna säsong finns inte på kartan.
Knappast Liverpool heller för den delen. Till och med en plats bland de fyra bästa i ligan kan visa sig vara en utopi. 

ANDRA LÄSER