"Putin är min president" – så här har de ryska idrottsstjärnorna kommenterat kriget i Ukraina

En del av de ryska idrottsstjärnorna har hyllat Vladimir Putin, medan andra har talat för fred i Ukraina. Skidstjärnan Alexander Bolsjunov lade ut en bild på sig själv i CCCP-retrodräkt.

Alexander Ovetjkin har alltid varit en anhängare av Vladimir Putin.
Idrottsvärlden har utestängt Ryssland, men de ryska idrottsstjärnorna har varit förtegna om kriget i Ukraina. De som har talat för fred har inte vågat nämna Rysslands diktator Vladimir Putin vid namn. Här är några av reaktionerna:

Ivan Kuliak, gymnastik

Kuliak väckte starka reaktioner då han poserade på prispallen i världscupen i Doha med Z-symbolen på sin dräkt. Han stod bredvid vinnaren, Ukrainas Illia Kovtun. Z är symbolen som de ryska invasionsstyrkorna använt på sina stridsvagnar och fordon i Ukraina. Många har liknat det vid en swastika. Nu kan Kuliak bli bestraffad. Det här var innan internationella gymnastikförbundet stängt av Ryssland.
– Jag ångrar ingenting. Jag såg att vår militär använde symbolen och kollade upp att det står för seger och fred. Jag vill ju inte någon illa. Som en idrottare kämpar jag alltid för seger och står för fred, säger Kuliak till Russia Today, enligt CNN.

Jevgeni Plusjenko, konståkning

Den före detta konståkningsstjärnan sticker inte under stol med sitt stöd till Putin. Hans inlägg på Instagram är en upprepning av rysk propaganda:
– Jag är stolt över att vara rysk!!! Jag föddes i Stor-Ryssland, i Chabarovsk. Jag bodde länge i Volgograd-Stalingrad. Jag representerade S:t Petersburg i sport och nu bor och jobbar jag i Moskva. Jag tog hem fyra olympiska medaljer i fyra olika olympiska spel till vårt moderland – Ryssland. Stoppa rasism! Stoppa folkmord! Stoppa fascism! skrev han.
Inlägget väckte olika reaktioner. En del svarade att det är Ryssland som borde sluta med folkmord och krig. Den kanadensiska OS-medaljören Joannie Rochette skrev att Plusjenko "borde skämmas" över att hans land dödar oskyldiga i Ukraina, fuskar och använder dopning.

Vjatsjeslav Barkov, nordisk kombination

Barkov låtsades vara ovetande om att det pågår ett krig då NRK intervjuade honom i samband med världscupen i Lahtis. Han höll inte med om att det är ett krig.
– Vaddå? Vardå? Jaså, Ukraina. Det är en räddningsaktion. En operation för att rädda liv i Ukraina, sade Barkov till NRK.
– Det är inte vårt fel. Vi är idrottsutövare som ska bjuda publiken på show. Politik och idrott hör inte ihop.

Alexander Ovetjkin, ishockey

NHL-superstjärnan Ovetjkin har gjort sig känd som en trogen anhängare av Vladimir Putin. Ovetjkin grundade bland annat PutinTeam-kampanjen för att stötta Putin under presidentkampanjen 2018. På sitt Instagramkonto har Ovetjkin en profilbild där han poserar med Putin.
– Det är svårt. Jag har familj i Ryssland. Vi kan inte göra någonting annat än att hoppas det är över snart, sade Ovetjkin då han talade med reportrar i NHL och lade till:
– Snälla, inte mera krig. Det har ingen betydelse vem som är i krig – Ryssland, Ukraina, olika länder – i den här världen måste vi leva i fred och ha en fantastisk värld.
Då Ryssland invaderade Krimhalvön 2014 var det dock ett annat tonfall. Då ställde sig Ovetjkin på Putins sida. Han lade ut en bild på Instagram med den ryska propagandasloganen "rädda barnen från fascism".
– Han (Putin) är min president. Men jag är inte så insatt i politik. Jag är en idrottare och precis som jag sade så hoppas jag att allt är över snart, sade Ovetjkin under pressträffen nyligen.

Natalia Neprjajeva, längdåkning

Natalia Neprjajeva och hennes syster Daria Neprjajeva var redan i Norge, då beskedet kom att de inte får tävla. Hon lyckades ändå säkra segern i den totala världscupen.
– Jag tänkte direkt på den totala segern i världscupen då vi blev avstängda. Det var tungt med ovissheten. Jag vill tacka FIS som kämpade för oss in i det sista, men tvingades böja sig för ländernas påtryckningar, sade Neprjajeva till Sport-Express.
Neprjajeva kommenterade också hur hon reagerade efter att Norges skidstjärna Therese Johaug sagt att ryssarna inte borde få tävla på grund av kriget:
- Det var obehagligt. Jag trodde inte hon skulle säga det, sade Neprjajeva till nyhetsbyrån Tass.

Alexander Bolsjunov, längdåkning

Efter framgångarna i OS blev Bolsjunov befordrad till kapten i Putins egna nationella garde. Han var besviken efter att Ryssland blivit avstängt.
– Jag är tom i huvudet. Vi hade hoppats att få tävla. Norrmännen vill inte att vi får tävla. Det är helt ofattbart. De beskyller oss för allt, sade Bolsjunov till Match-TV.
Efter avstängningen lade Bolsjunov ut en bild på Instagram, där han har en sovjetisk retrodräkt. Han lade till texten CCCP 1980. Senare tog han bort bilden efter skidsponsorn Rossignols krav. Rossignol sade upp kontraktet tills vidare.

Larisa Kuklina, skidskytte

Kuklina är en av de ryska idrottsutövare som talat för fred. Hon lade ut en bild på Instagram med en selfie och ett hjärta med Ukrainas och Rysslands färger. Hon använde också hashtaggarna Ryssland, Ukraina och fred. Hon har stängt av kommentarerna för inlägget.
– Vad händer? Sluta! Det här är 2000-talet! skrev Kuklina, som bland annat vunnit två guldmedaljer i junior-VM.

Fedor Smolov, fotboll

Den ryska landslagsspelaren har över en halv miljon följare på Instagram. Direkt efter att Ryssland inlett sitt anfall lade han ut en helsvart bild på Instagram med texten:
– Inget krig!!!
Budskapet förstärktes av en emoji av ett krossat hjärta och en ukrainsk flagga. Smolov hade stängt av kommentarerna för inlägget.

ANDRA LÄSER