Fest efter corona föreslogs när Helsingfors nya linje godkändes

Det blir ingen stor och enhetlig fest i Helsingfors efter coronapandemin, snarare kanske små fester.

Helsingforsstadsdelen Eira med Mikael Agricola kyrka i bakgrunden. Arkivbild.
13.10.2021 21:39 UPPDATERAD 13.10.2021 21:40
Det var en klar onsdagskväll när Helsingfors stadsfullmäktige undantagsvis samlades för ett möte andra veckan i rad. Vanligtvis är det möte varannan vecka. Men nu skulle stadsstrategin för de kommande fyra åren ros i hamn.
Mötet inleddes med en frågestund där några ledamöter oroade sig för köerna till rådgivningen, tillgången på personal inom småbarnspedagogiken och läkarbristen.
Sedan var det dags för stadsstrategin, som stakar ut vad staden satsar på framöver. Bland annat står det i strategin att Helsingfors ska vara attraktivt för nya stadsbor, både för människor från Finland och som kommer från utlandet.
Den stora diskussionen hölls förra veckan. Nu godkändes strategin.
Ledamoten Jussi Halla-aho (Sannf) fick inte igenom sitt motförslag, alltså lägga till en ändring i strategin. Han ansåg att integreringen av invandrare mäts på fel sätt. I stället för att mäta trivseln menade han att staden borde mäta till exempel sysselsättnings- och arbetslöshetsgraden.
Han fick inte majoriteten med sig och rösterna föll 74-10. De tio som stödde Halla-ahos motförslag var de övriga partikamraterna i Sannfinländarna och Kristdemokraternas ledamot Mika Ebeling.
Under diskussionen om strategin förra veckan försökte Halla-aho och Ebeling föreslå att strategin bereds på nytt av tjänstemännen. Duon fick inte stöd för sina återremitteringsförslag då.
Fyra åtgärdsmotioner, alltså tillägg till strategin, framfördes. Men ingen av dem fick tillräckligt med röster. För att en åtgärdsmotion ska godkännas behövs 43 röster. Bland annat önskade Pilvi Torsti (SDP) att det ordnas en fest för att markera att Helsingfors har klarat sig ur den historiska tiden med coronabegränsningar.
Biträdande borgmästaren Paavo Arhinmäki (VF) sade till Helsingin Uutiset att staden inte har några planer på en stor fest, utan snarare funderar på att ordna mindre festligheter.
– Festerna kunde ordnas till exempel i bibliotek, ungdomsgårdar, idrottshallar och i kulturcentra, säger han till tidningen.
Här kan man läsa Helsingfors strategi på svenska
Läs också: Juhana Vartiainen: "Vi har inte längre råd att vara bekymmerslösa"

ANDRA LÄSER