Butikspersonal applåderar polisens krafttag i Sörnäs

I tre veckor nu har polisen höjt sin närvaro vid Sörnäs metrostation och bett droganvändare avlägsna sig. Både invånare och expediter i S-market berömmer insatsen, men inte alla tycker att polisens metoder leder till något gott.

Det stora problemet vid Vasaskvären just nu är, enligt kassabiträdet Jesse Haapasalo, att renoveringen pressar in såväl drogbrukare som förbipasserande i en smal korridor utanför affären. — Jag har flera gånger övervägt att byta ställe, men nu när jag känner kollegerna och kan husets regler vill jag stanna.
05.06.2022 05:02 UPPDATERAD 06.06.2022 09:52
Helsingforspolisen har de senaste tre veckorna intensivövervakat droghandeln i Sörnäs. Redan första veckan meddelade polisen att hundratals personer "avlägsnats".
Polisens insats applåderas av alla HBL träffar vid Vasaskvären, eller Piritori som det ofta kallas efter finskans slangord för amfetamin. Torget anses allmänt ha blivit ett tryggare ställe sedan en patrullbil dagligen börjat parkera vid metroentrén.
Vid sin plats i S-markets kassa har Jesse Haapasalo, snart 22 år, pustat ut. Han flyttade från Kotka till Helsingfors i början av coronapandemin, med målet inställt på studier i miljövetenskap vid universitetet. Han har nyligen skrivit inträdesprovet för tredje gången.
Om han kommer in tar han tjänstledigt från jobbet. Redan nu har han gått ned i arbetstid, från 30 till 20 timmar i veckan, vilket han ser som viktigt för sin egen psykiska hälsa.

Varnades inför anställningen

Han fick en förvarning om vardagen vid Vasaskvären redan under anställningsintervjun.
– Chefen sa rakt ut: "Det är ganska otryggt. Det förekommer ofta gripanden, snatterier och bråk. Så vill du verkligen jobba här?" De ville ha någon som inte var så rädd av sig, som skulle stanna länge.
Klockan är 10 på fredag förmiddag och vaktbolaget Palmia har schemalagt inte mindre än fem ordningsvakter att hålla ett öga på människorna runtomkring metrostationen. Vakterna ger inga kommentarer – allt går via bolagets ledning, säger de.
Haapasalo hade tidigare erfarenhet från ruffiga mataffärer i sin hemstad Kotka. Glasdörrarna låg ibland i tusen bitar om morgnarna och berusade kunder stapplade stup i kvarten in från barerna bredvid.
Ändå kunde han inte ana vilka situationer han skulle hamna i på jobbet som kassabiträde i Sörnäs.
– Vi samlar ofta upp sprutor som fallit eller lämnats i korridorerna, och så får vi inte tömma sopsäckarna här utanför, för du vet aldrig vad du sticker handen i då. Ofta visar sig det sig att de som grips bär droger och sprutor.
– Det värsta jag vet, och det har hänt ett antal gånger, är att städa bort spyor och avföring, ja … bajs, från butiksgolvet. Det borde väl inte vara vår uppgift egentligen. Men det är ett mångsidigt jobb, säger han och skrattar.
Hans kolleger har blivit aggressivt bemötta när de för drogpåverkade personer påpekat att alla måste betala för sina inköp.
Jag hoppas att polisen fortsätter övervaka området. Det hjälper oss, det hjälper kunderna, förbipasserande, invånare. Det blir vilda västern så fort polisen inte är här.
Keijo Lahtinen
Haapasalo och hans förman, Keijo Lahtinen, hoppas att polisen kastar ett extra öga på torget även efter söndagen, då specialinsatsen tar slut. Lahtinen spår att början av veckan förblir lugn, men att samma gamla ansikten småningom dyker upp igen när budskapet om polisens slutförda insats sprids.

”Vilda västern"

– Jag hoppas verkligen att polisen fortsätter övervaka området. Det hjälper oss, det hjälper kunderna, förbipasserande, invånare. Det blir vilda västern så fort polisen inte är här.
Lahtinen själv är ny i Vasahallens S-market, men bodde förut på intilliggande Terrassgatan.
– Jag jobbade förut på Degerö. Det var en rosenträdgård jämfört med det här. Det är inte för inget som det här området kallas otryggt, även om skräckhistorier ofta innehåller lite krydda, säger han och ler.
Keijo Lahtinen kommer från Uleåborg och flyttade för sex år sedan till Helsingfors. När han uppgav sin adress I Sörnäs brukade folk skratta och säga "Du får säkert ett fint första intryck av staden." Numera ser han ofta ansikten han minns från den tiden på vägen till jobbet.
Den otrygghet kunder ofta klagar över består i att man kan behöva tränga sig mellan droganvändare och -langare som beter sig otillräkneligt eller rentav hotfullt, berättar Lahtinen. Second hand-kedjorna UFF och Fida har beslutat att stänga sina affärer i Sörnäs eftersom "kunder inte vågar komma in".

”Obehaglig slalom"

Pensionären Liisa, för dagen iklädd en färggrann scarf, beskriver vägen över Vasaskvären som "en obehaglig slalom".
– Jag föredrar att handla på förmiddagen, för då är det lugnare här. Ärligt sagt så vet jag inte hur det är på eftermiddagar eller kvällar. Jag rör mig sällan ute den tiden på dygnet. Men att det här är ett problemområde har knappast gått någon förbi, säger hon och väger tjinuskilängden i ena handen.
Hon bor i Sörnäs sedan 2009 och har vant sig vid det synliga missbruket i trakten, men är likväl förkrossad över det.
– En gång såg jag två unga killar trycka sprutor i varandras armar. Mitt på ljusan dag, öppet för alla att betrakta, alldeles här utanför. Det är så synd att de inte har någon annanstans att ta vägen. Sådant har jag inte sett de senaste veckorna.

”De behöver hjälp"

Men polisens sätt att städa upp i Sörnäs vinner inget gehör hos Sanna Tiivola, verksamhetsledare vid föreningen för bostadslösa VVA.
– Droghandel är såklart olagligt, men att be någon avlägsna sig raderar problemet bara för stunden. Det här är bara en idé, men hur vore det att sätta in socialarbetare i stället för poliser?
Droghandel är såklart olagligt, men att be någon avlägsna sig raderar problemet bara för stunden. Det här är bara en idé, men hur vore det att sätta in socialarbetare i stället för poliser?
Sanna Tiivola
– De lyder säkert order, men vart man än skickar dem kommer de att återvända. Människorna är inte problemet, utan det här är människor som har problem. De behöver ett tryggt ställe där de kan uträtta sina ärenden, om det då är mat, hygien eller relationer som sätter dem i trångmål.
Hon förstår att människor känner sig obekväma eller skräckslagna. Ibland finns det verkligen skäl att hålla avstånd till drogpåverkade personer som beter sig oberäkneligt, anser hon.
– Om någon stjäl mat från affären, för att alla pengar gått åt till droger, är det inte en lösning att "köpa mat i stället för droger", åtminstone inte just då. De här människorna behöver hjälp. Inte övervakning och bestraffning.
Sanna Tiivola är verksamhetsledare vid föreningen för bostadslösa, Vailla vakinaista asuntoa ry.
Rättelse den 6 juni klockan 9.50: Vaktbolaget som ansvarar för Sörnäs metrostation och dess omgivning heter Palmia, vilket korrigerats i en av bildtexterna.

ANDRA LÄSER