Finska turister krävs på pengar av turkiska hotell – charterbolaget Detur tiger

Finländska turister rapporterar om extra notor för sin vistelse i Turkiet. Deras resebolag Detur uppges vara i ekonomiska trångmål. 

Detur har sålt charterresor till Alanya med logi på ett flertal hotell i staden. Hotellen ska inte ha fått betalt av resebolaget.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
22.09.2022 17:28 UPPDATERAD 23.09.2022 10:21
”Vi fick just veta att vårt flyg med Detur är inhiberat. Flyget skulle ha avgått om två timmar mot värmen”, skriver en av resebolaget Deturs kunder på Facebook på torsdagseftermiddagen.
I gruppen Alanyavinkkejä lomalaisille (Alanyatips för turister) vittnar ett flertal personer om stora svårigheter också för Deturs kunder som redan är på den turkiska turistorten Alanya. Hotellägare ska ha krävt dem på mer pengar för att Detur inte ska ha betalat för deras vistelse.
Läs också: Resebyrån Detur stoppar all verksamhet för resten av året
Detur självt håller låg profil och har inte gått att nås för en kommentar. Bolagets Facebooksida är spärrad.
I meddelanden som kunder fått om inhiberade flyg säger Detur att den inställda resan beror på ekonomiska problem som bolaget lider av till en följd av högre inflation, dyrare flygbränsle och svagare valutor. 
Konkurrens- och konsumentverket kräver svar av Detur om situationen för bolagets kunder. Saken utreds tillsammans med andra nordiska myndigheter. Detur är del av en nordisk resekoncern som leds från Sverige. 
Vid en konkurs omfattas kunderna därför av den svenska resegarantin, meddelar Konkurrens- och konsumentverket.

Koppling till tidigare konkurs

Enligt Sveriges Television och Aftonbladet har det skett förändringar i Deturs svenska styrelse de senaste dagarna. Styrelsen saknar bland annat ordförande efter att en ledamot avgått och ordföranden blivit ledamot.
Detur Finland har de senaste åren gjort förluster på nästan 2 miljoner, enligt bokslutsuppgifter. Det efter att omsättningen rasat på grund av coronapandemin.
Styrelseordförande för Detur Finland är enligt uppgifter i handelsregistret vd:n för det svenska företag som samlar alla de nordiska Deturföretagen. 
Enligt Deturföretagens internationella hemsida kom paketresebolagets vd in på den nordiska resemarknaden via köpet av det finländska resebolaget Kymppi-Matkat på 1990-talet. Köpare var det turkiska bolaget Tursem som vd:n grundat.
Kymppi-Matkat gick i konkurs 1997 tillsammans med moderbolaget Tursem. Konsumentverket i Finland fick då in drygt 2200 ansökningar om ersättningar för uteblivna eller avbrutna semesterresor. 
Detur Finland grundades 1998.
Rättelse 22.9 kl. 19.24: Uppgifterna om Detur Finlands styrelseordförande kommer från handelsregistret. Kl. 20.01: Fel namn på det svenska moderbolaget borttaget.

ANDRA LÄSER