Mercedes protester inte godkända – Verstappen är världsmästare

F1-säsongen fick en dramatisk avslutning i Abu Dhabi.

Duellen mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen blev en av alla tiders.
Max Verstappen satte stopp på Lewis Hamiltons fyra säsonger långa VM-titelsvit på ett dramatiskt sätt i Abu Dhabi då han körde om britten på det sista varvet.
Avslutningen var helgalen då Hamilton såg ut att säkra en rekordkrossande åttonde VM-titel då han ledde relativt bekvämt i slutet av tävlingen.
Red Bull-chefen Christian Horners önskan i teamradion – "Vi behöver ett mirakel om vi ska vända det här" – uppfylldes då säkerhetsbilen kom ut på banan efter att Nicholas Latifi kraschat.
Fältet trycktes ihop och när säkerhetsbilen lämnade banan med ett varv kvar var det helt jämnt. Detta efter att tävlingsledningen beslutade att låta fem varvade förare mellan Hamilton och Verstappen köra om säkerhetsbilen så att VM-rivalerna hamnade efter varandra. Verstappen lyckades passera sin rival – och körde i mål som världsmästare.
Efter loppet lämnade Mercedes in inte bara en utan två protester. Den ena protesten gällde tävlingsledningens beslut att låta förarna mellan Hamilton och Verstappen köra om säkerhetsbilen inför omstarten. Mercedes menade att alla – inte bara fem – varvade förare borde ha fått köra om säkerhetsbilen. Det hade lett till att loppet körts till slut med säkerhetsbilen på banan.
Den andra protesten gällde Verstappen, som Mercedes ansåg ha gjort en regelvidrig omkörning då säkerhetsbilen fortfarande var på banan.
Nästan fyra timmar efter att Verstappen korats till världsmästare kom juryns första beslut. Först avfärdades protesten beträffande omkörningen, som egentligen inte var någon omkörning. Det handlade om att Verstappen kört sida vid sida med Hamilton då denne bromsat ner farten strax före säkerhetsbilen lämnade banan.
Och strax efter klockan 21 finsk tid – fyra och en halv timme efter målgången – kom den avgörande domen. Mercedes andra protest blev inte heller godkänd och resultaten från loppet står.
Max Verstappen, 24, är världsmästare.
– Det är en besvikelse att vi måste gå igenom det här. Det har varit ett otroligt år. Jag är stolt över Max och hela teamet. Han är världsmästare och han förtjänar det, säger Red Bull-chefen Horner till Sky Sports.
Mercedes går dock vidare och överklagar till motorsportens International court of appeal.. Ärendet kan också tas upp i idrottens skiljedomstol Cas.
ANDRA LÄSER