Linda Sällström: VM vartannat år kunde ge damfotbollen mer synlighet

Landslagsstjärnan Linda Sällström förhåller sig försiktigt positiv till tanken att damerna skulle spela VM vartannat år i stället för med fyra års mellanrum.

Linda Sällström vill göra sitt 50:e landslagsmål så snabbt som möjligt. Helst redan i tisdagens VM-kvalmatch mot Irland.
Filip Saxén
24.10.2021 08:10 UPPDATERAD 24.10.2021 08:21
Alla tiders finländska landslagsmålskytt Linda Sällström sällar sig till den stora skaran spelare som är kritiska till att VM för herrar ska arrangeras vartannat år. Däremot är hon inte lika kategorisk i sina åsikter då det handlar om VM för damer.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den saken just nu. För herrarna är det en dålig idé. De spelar redan väldigt många matcher och det är bara de ekonomiska intressena som styr tanken att arrangera VM; för dem med två års mellanrum, säger Sällström.
De senaste månaderna har det internationella fotbollsförbundet Fifa lag fram, diskuterat och lobbat för att VM ska spelas vartannat år. I Fifas kommunikation och i diskussionerna har det uteslutande handlat om herrfotbollen. Men också damfotbollens mästerskap har diskuterats i kulisserna.
Den före detta amerikanska landslagstränaren Jill Ellis leder en rådgivande grupp i Fifa med fokus på att utveckla damfotbollen. En kommission med spelare, där bland annat superstjärnan Alex Morgan sitter med, jobbar också med samma frågor.
Ellis har sagt att VM vartannat år för damer skulle gynna damfotbollen.
– Vi spelar ju inte lika mycket som herrarna så kanske det kunde vara en bra idé för oss att spela VM vartannat år. Det kunde ge oss mera synlighet. Frågan är väl främst hur vi ska lyckas få ihop det hela med VM, EM och kval till båda turneringarna, säger Sällström.
Sällström har spelat landslagsfotboll sedan 2007 och har sett hur damfotbollen utvecklats under åren. Hon tycker att utvecklingen går i rätt riktning och att tillväxten är bra. Men samtidigt påpekar hon att det finns en hel del arbete kvar att göra.
– Vi finns och syns nu på ett hela annat sätt än för tio femton år sedan. Nu vet de flesta i Finland att det finns ett damlandslag och att vi är Helmarit, säger hon.
– Publiken har hittat damfotbollen, det finns ett större intresse för den och media lyfter fram damfotbollen på ett annat sätt än förr.
Hon vet att det finns en sak som är viktigare än allt annat för att damfotbollens och speciellt damlandslagets popularitet ska fortsätta växa i Finland.
– Vi ska fortsätta nå framgång. Det gäller för oss att kvala in till flera mästerskap. Framgång ger uppmärksamhet och synlighet och då ser folk oss mer. Det är nu upp till oss själva att prestera på planen, säger hon.
Tack vare att laget redan kvalificerat sig för EM-slutspelet i England i sommar och inlett VM-kvalet med två segrar och följande hemmamatch spelas på Olympiastadion hålls damlandslaget i rubrikerna.

Målskyttar i landslaget

Finlands främsta målskyttar i landslaget.
1. Linda Sällström* 49 mål.
2. Laura Österberg Kalmari 41.
3. Sanna Talonen 36.
4. Teemu Pukki* 33.
5. Jari Litmanen 32.
6. Mikael Forssell 29.
7. Jonatan Johansson 22.
8. Ari Hjelm 20.
9. Emmi Alanen* 19.
10. Mixu Paatelainen 18.
* = aktiv spelare.

EM på hemmaplan 2015?

Dessutom meddelade Bollförbundet förra veckan att man tillsammans med de övriga nordiska förbundet lämnat in en gemensam ansökan för att få arrangera EM-slutspelet 2025 och eventuellt också VM två år senare.
– Det skulle vara oerhört stort om det blev EM-spel i Finland, säger Sällström.
Hon var med då det senast begav sig. År 2009 stod Finland värd för EM-turneringen och Sällström spelade i Finlands samtliga matcher och gjorde ett av Finlands mål i kvartsfinalen mot England.
– Då fanns det över 16 000 människor på läktarna under öppningsmatchen. Med tanke på att intresset för landslaget är betydligt större nu tror jag publiksiffran blir högre än det om EM spelas i Helsingfors igen, säger Sällström.
– Jag minns att det var stort intresse för laget och att vi fick mycket uppmärksamhet. Men efter EM dog det helt ut. Jag tror att man nu är bättre på att ta till vara den sortens uppmärksamhet och utnyttja den.
Sällström är en av de mest rutinerade spelarna i landslaget och säger att ett nytt EM på hemmaplan skulle vara väldigt kul.
– Jag kanske inte själv är så aktuell för turneringen då, säger hon och skrattar.
Den 33-åriga anfallaren tror med andra ord inte att hon om fyra år är en av spelarna som ska representera Finland i ett eventuellt hemmamästerskap. Men hon tänker ändå njuta för fullt av ett EM om det arrangeras i hemstaden.
– Jag vill ju nog vara tillgänglig, finnas till och hjälpa till att få unga tjejer att drömma om en framtid inom fotbollen, säger hon.

Siktar på 50 mål

Sällström kanske inte är med om fyra år men då landslaget löper in på Olympiastadion för att möta Irland i EM-kvalet på tisdag är hon inte bara med – hon är en av lagets viktigaste spelare.
Det visade hon igen i bortamatchen mot Georgien i torsdags då hon satte vad som skulle bli segermålet med ett distansskott i början av matchen.
Målet var hennes 49:e i landslaget vilket betyder att nästa mål är rätt stort.
– Visst skulle femtio mål vara en fin milstolpe som jag hoppas kunna nå så snabbt som möjligt, säger hon.
– Matchen mot Irland är den tuffaste hittills i kvalet och det kommer definitivt inte att bli lätt. Jag förväntar mig en fysisk kamp mot dem. Det gäller att ha löpvilja, vara beredd att offra sig, gå in i dueller och ta ut sig helt i matchen.

VM-kval

Sverige 3 3 0 0 6-0 9
Finland 2 2 0 0 5-1 6
Irland 1 0 0 1 0-1 0
Slovakien 2 0 0 2 1-3 0
Georgien 2 0 0 2 0-7 0
26.10: Slovakien–Georgien, Finland–Irland
25.11: Irland–Slovakien, Sverige–Finland.
30.11: Sverige–Slovakien, Irland–Georgien.

ANDRA LÄSER