Vulkanutbrott på Kanarieöarna

Ett vulkanutbrott har rapporterats från La Palma på Kanarieöarna. Tre öppningar sprutar lava i hög hastighet och en kraftig rökpelare på cirka 300 meter stiger mot himlen.

Ett vulkanutbrott pågår på La Palma, Kanarieöarna, vid området Cumbre Vieja.
19.09.2021 18:12 UPPDATERAD 20.09.2021 07:48
Inga finländska researrangörer ordnar direkta resor till La Palma. Researrangören Aurinkomatkat hänvisar till Finnairs kommunikationsavdelning då HBL försöker ta reda på hur många finländare som befinner sig på ön.
När HBL får Päivyt Tallqvist vid Finnairs kommunikationsavdelning på tråden har hon inte hört talas om vulkanutbrottet.
– Jag har just lagat mat till barnen och har inte kollat på nyheterna, säger Tallqvist.
Efter ett kort samtal till sin chef bekräftar hon att Finnairs flygningar från Finland till grannöarna Gran Canaria och Teneriffa inte påverkas eftersom vinden inte blåser åt det hållet och att avståndet är alltför långt.
Enligt Vilma Sorri på Utrikesministeriets kommunikationsavdelning har endast en finländare lämnat in en officiell anmälan om att hen befinner sig på ön. Från grannön Teneriffa har 20 finländare lämnat in en reseanmälan. För Gran Canaria är antalet 15 och på Lanzarote har bara två finländare lämnat in en reseanmälan.

Tiotals evakuerade på förhand

Omkring 40 personer hade evakuerats från sina hem redan före vulkanutbrottet på den spanska ön La Palma efter tidigare larm om ökad risk för utbrott. På söndagseftermiddagen kom de första rapporterna om utbrottet, och snart steg en kraftig rökpelare mot himlen.
Myndigheter var förberedda, och planer på massevakuering fanns klara, men det var osäkert om hur stor evakueringen skulle bli på söndagseftermiddagen. Ett tusentals personer uppgav på kvällen vara evakuerade. Mariano Hernández från Röda Korset Kanarieöarna rapporterar till den lokala statsägda tv-kanalen att ingen ännu har kommit till skada.

Flera jordbävningar

Forskare har noterat en rad jordbävningar på en magnitud uppemot 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar, enligt den geografiska myndigheten.
– Jordbävningarna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperson för Kanarieöarnas vulkaninstitut före utbrottet.
Soldater har skickats ut till ön för att bistå i evakueringsarbetet, uppger försvarsdepartementet. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen.
La Palma är den nordvästligaste ön i den spanska ögruppen.

Höjd varningsnivå

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde år 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han höll på att fotografera lavan. Vulkanutbrottet varade i flera dagar.
Seismologer vid Uppsala universitet har under veckan kunnat följa en ökad aktivitet på den lilla kanarieön.
– Man har varit orolig för att det skulle kunna komma utbrott, det har registrerats mellan 6 000-7 000 jordbävningar på en drygt vecka, säger Björn Lund, seismolog på geovetenskapliga institutionen.
I måndags höjde spanska myndigheter varningsnivån från grönt till gul, men därefter avtog se seismologiska rörelserna något, för att sedan dra i gång med full kraft natten mot söndagen.
– Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpan och att ett utbrott var på gång, säger Lund, som beskriver risken för nya större skalv som relativt liten.
– När lavan väl börjar komma ut brukar jordbävningsaktiviteten avta. 1971 pågick vulkanutbrottet i tre dagar och var inte så allvarligt.
– Jordbävningarna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperson för Kanarieöarnas vulkaninstitut före utbrottet.
Befinner du dig på La Palma? Hör gärna av dig till nyheter@hbl.fi.

La Palma

La Palma är den nordligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust.
Ön, som är en vulkanö, är 728 kvadratkilometer stor och har 86 500 invånare.
2002 förklarade Unesco ön som biosfärreservat.
Källa: NE