32-årig man misstänks för mordförsök efter skottlossningen i centrala Helsingfors

Polisen misstänker en 32-årig man för tre mordförsök efter tisdagens skottlossning i centrala Helsingfors där två personer skadades. Enligt polisen var händelsen en uppgörelse mellan personerna som kände varandra sedan tidigare.

Kläder och prylar låg utspridda utanför bilen som var inblandad i tisdagens skottlossning.
De misstänkta brotten inträffade vid 16-tiden på tisdagen vid korsningen mellan Gräsviksgatan och Porkalagatan. När skottlossningen skedde färdades både offren och gärningsmannen i bil, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Mannen misstänks för att ha skjutit flera skott. De två personer som skadades vårdas fortfarande på sjukhus.
– De inblandade parterna kände varandra sedan tidigare och detta var en uppgörelse mellan dem. Skjutningen ägde rum under rusningstid i centrum av Helsingfors och det fanns många andra människor och bilar i området, vilket också utgjorde en verklig fara för andra, säger Jukka Larkio, utredningsledare vid Helsingforspolisen, i pressmeddelandet.

En tredje person inblandad

Det tredje offret befann sig precis intill de andra offren när skottlossningen ägde rum, men kulan träffade inte den tredje personen. Alla tre offren är födda på 1990-talet.
Polisen har ännu inte hunnit höra alla parter i målet och säger därför att de inte kan dela med sig någon ytterligare information i det här skedet.

Började med bilkrasch

Situationen för skottlossningen började när en vit skåpbil medvetet kraschade in i en röd Toyota-personbil. Alla tre offren åkte med den röda bilen, berättar Larkio för Helsingin Sanomat. Gärningsmannen ska sedan ha klivit ut ur skåpbilen, klädd i byggarbetarutrustning, och avfyrat sitt vapen, skriver HS.
Ett ögonvittne säger till HS att "något" kastades från den röda personbilens fönster mot skåpbilen, efter att skåpbilen kraschade in i offrens bil. Ögonvittnet som körde i bilen bakom offrens bil såg hela händelsen men säger att hen inte såg föremålet ordentligt.
När skottlossningen skedde färdades både offren och gärningsmannen i bil, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Ilta-Sanomat rapporterar att ögonvittnen säger att det skulle ha varit en kniv som kastades mellan bilarna.
Enligt Helsingin Sanomat greps den misstänkta gärningsmannen i Vanda.

"Han såg lugn ut"

Helsingforspolisen skrev på Twitter strax efter klockan 17 på tisdagen att två personer har skadats i skottlossningen, men att ingen av dem svävar i livsfara. Offren fördes från skottplatsen till sjukhus för att få vård.
Polisen skrev också att ingen akut fara rådde i centrum av Helsingfors.
Både polisbilar, en ambulans och brandbil kallades till brottsplatsen. Trafiken i området löpte långsammare än normalt eftersom en del av vägarna spärrades av under eftermiddagen och kvällen.
Enligt polisen var skottlossningen på tisdagen en uppgörelse mellan personer som kände varandra sedan tidigare.
HBL talade under tisdagen med ögonvittnet Jyrki Nikkinen som jobbar i en butik på Gräsviksgatan. Han berättade att han såg en storvuxen man klädd i byggarbetskläder gå från skottplatsen med pistol i handen.
- Han såg lugn ut. Det såg ut som att han har hållit i pistol tidigare, sade Nikkinen.

ANDRA LÄSER