Myllan får oss att må bra – odling har en lugnande effekt på människor

Ljuset och värmen återvänder och det spirar i trädgårdar, vägrenar och krukor. Snödroppar, krokus och tussilago kämpar mot aprilvädret och vägdammet. Det känns som att hoppet gror i takt med växterna.

Leonna Aho-Ryhänen har nyligen påbörjat en utbildning till trädgårdsmästare och fyller nu växthus och odlingsbänkar med plantor och skott som förhoppningsvis ska ge både blommor och grönsaker i sommar.
17.04.2021 10:12
Intresset för att odla bara ökar. Plantskolor, fröleverantörer och växthusfirmor säljer slut på sina varor och det gäller att vara snabb om man vill få tag på populära sorter. Trädgårdsprogram och -tidningar blomstrar och det odlas verkligen på alla ställen.
Det är inte så konstigt, alla som någon gång har satt fingrarna i vårsolsvärmd mylla vet hur härligt det känns. Det är verkligen inte svårt att förstå att odling har en bevisat lugnande och läkande effekt på människan. Man vet att det i jorden finns bakterier, mycobacterium vaccae, som utsöndrar ämnen som kan dämpa depression genom att vår serotoninproduktion stimuleras. Det räcker att vi rör i jorden och doftar på den för att få effekt, men det hjälper också att äta det vi odlat i grönsakslandet.
– Det är lugnande att inse att vi inte egentligen har någon kontroll över det vi odlar, säger Leonna Aho-Ryhänen.

ANDRA LÄSER