Initiativ för ny translag samlade 50 000 namn på två dygn

Medborgarinitiativet "Rätt att vara" är på väg till riksdagsbehandling. "Vi är alldeles häpna över stödet", säger ordförande Panda Eriksson.

Translagen kommer att ses över i riksdagen efter att ett medborgarinitiativ samlat över 50 000 personers stöd. Bild från en demonstration utanför riksdagen i mars 2018.
Föreningen Trans rf:s medborgarinitiativ "Rätt att vara" (Oikeus olla) samlade på två dygn över 50 000 namnunderskrifter. Det betyder att initiativet, som kräver en totalreform av translagen, kommer att behandlas i riksdagen.
"Vi är alldeles häpna över stödet som initiativet fått", säger föreningens ordförande, Åbobon Panda Eriksson, i ett pressmeddelande.
"Det är verkligen fint att transpersoners rättigheter intresserar människor. Siffrorna talar för sig själva. Nu handlar det om en folkrörelse."
Föreningen vill bland annat att det bara ska vara ett anmälningsärende att fastställa en persons juridiska kön. Ett annat krav är att en partner i ett registrerat parförhållande inte ska kunna stoppa en korrigering av en persons juridiska kön.
Initiativet öppnades för underteckningar natten till onsdag. På torsdagskvällen hade initiativet nått nödvändigt antal undertecknare.
ANDRA LÄSER