Sverige satsar på kulturen då Finland skär ner

Påslag på 128 miljoner euro i Sverige, nedskärningar på 18 miljoner i Finland. Grannländernas kulturministrar Antti Kurvinen och Amanda Lind verkar ha rätt olika jobb.

Finlands kulturminister Antti Kurvinen och Sveriges dito Amanda Lind.
Det är alltid frestande att jämföra Finland med Sverige, på den ena punkten efter den andra. Ibland kanske för frestande, för trots många likheter finns det också mycket som skiljer våra länder åt.
De offentliga finanserna i Sverige är till exempel klart starkare än de finländska. Medan den svenska finansministern Magdalena Andersson (S) kan betala av på Sveriges statsskuld, är hennes finländska kollega Annika Saarikko (C) tvungen att låna miljarder. Båda länderna har under coronapandemin sjösatt särskilda krispaket för den svårt drabbade kultursektorn, men nu när läget normaliseras och budgetar för framtiden görs upp är det som finländsk kulturvän lätt att känna ett sting av avund.
Då Finlands regering presenterade sin budget förra veckan stod det klart att kulturen, som tidigare aviserats, tvingas spara 18 miljoner euro nästa år, vilket förstås har konkreta och tråkiga konsekvenser.
I Sverige kan kulturfältet den här veckan däremot glädjas åt ett påslag på motsvarande 128 miljoner euro i budgeten.
Medan den finländska Filmstiftelsens direktör Lasse Saarinen i fredags sade till Svenska Yle att nedskärningarna är ”orättvisa" och "orimliga”, kunde Dagens Nyheter på onsdagen använda rubriken ”Film och tv-branschen jublar över stödet”.
”Det här är en historiskt stor satsning”, säger den svenska kulturministern Amanda Lind (MP) stolt till TT, medan hennes finländska kollega Antti Kurvinen (C) få lov att framhärda med det ”stoiska lugn” han menar att hans post förutsätter.
Tala om kontraster.
ANDRA LÄSER