I Kilo bubblar kvinnors kreativitet – här förvandlas slitet och gammalt till eftertraktat nytt

Världen är redan full av kläder, prylar, kärl, sportredskap, möbler – ja, material av alla de slag. Problemet är att vi människor inte gillar gamla grejer. Tänk om man kunde förvandla gamla saker till nya och attraktiva produkter? Det gör ett tiotal kreativa företagare vid Återvinningscentralen i Kilo.

Tuuli Solhagen är en av få ändringssömmerskor i Finland. Det betyder att hon inte syr nya plagg, utan hon syr om redan befintliga kläder så att de ska passa för nya användare. Hon lappar, syr in, fixar och måttanpassar, det viktiga är att hitta plagg i slitstarka material och förstås i färger och mönster som tilltalar kunden. Den här klänningen har fått nya lappar i armhålorna.
13.09.2020 13:00 UPPDATERAD 16.09.2020 14:32
Hattar och korgar av rotting blir till trendiga lampskärmar, 70-talskavajer med konstiga kragar blir moderna igen i händerna på en ändringssömmerska och pärlor från slitna halsband förvandlas till nya dyrgripar i pysselverkstäder. Det är full rulle i hantverkarkollektivet Shops2hubs som ingår i projektet Återvinningscentralen 2.0. Här jobbar ett tiotal småföretagare, alla kvinnor, med att skapa nya produkter av en bråkdel av det enorma material som kommer in till huvudstadsregionens nio Återvinningscentraler.
– Syftet med hubben är att vi småföretagare får utnyttja material som annars riskerar att slängas bort. Vi har nu möjlighet att välja ut material som förtjänar en andra chans och tillverka nya hantverksprodukter av det, förklarar ensamföretagaren Tuuli Solhagen.
Solhagen är ändringssömmerska, det betyder att hon inte syr nya klänningar, jackor eller väskor, utan att hon moderniserar gamla plagg så att de ser snygga och tidsenliga ut i dag. Hon har sin studio Espoo Mending i Köklax och syr in kläderna enligt kundens egna mått så att de säkert sitter bra.

ANDRA LÄSER