"Vill Samlingspartiet ge tusentals sparken till jul?" Så svarar Saarikko på skuggbudgetförslagen

Samlingspartiets nedskärningar och Sannfinländarnas underskott satte fart på debatten om de alternativa budgetförslagen.

Oppositionens alternativ fick mest kritik av regeringen, men finansminister Annika Saarikko (C) tackar för att alla ser betydelsen av större tillväxt.
– Vi tackar för ärligheten.
Så kommenterar regeringen oppositionens skuggbudgetförslag.
Finansminister Annika Saarikko (C) fortsätter med att man ser i förslagen vad partierna driver och var de tänkt skära ner.
Men Saarikko noterar också att oppositionen och regeringen har samma syn på betydelsen av ökad tillväxt i framtiden.
– Vi kan inte nöja oss med att tillväxten, efter den här tillfälliga toppen, stannar vid bara en procent, säger Saarikko och tackar för att oppositionen också bekymrar sig för tillväxten.
Läs mer om partiernas skuggbudgetförslag här:
KD föreslår en halv miljard till fler vårdare
Samlingspartiet anklagar regeringen för "ansvarslös skuldpolitik"
Sannfinländarna skär mest i biståndet
Men mycket mer än så sammanföll inte synsätten.
Samlingspartiet har föreslagit en budget men mindre underskott och stora skattesänkningar, och samtidigt nedskärningar i arbetslöshetspengen och bostadsbidraget. SDP:s gruppordförande Antti Lindtman kallar det för inhumant och samvetslöst att skära av dem som har minst.
– Ja, skillnaden mellan vårt synsätt och ert är att vi vill föra över folk från arbetslöshet till arbete, och erbjuder förslag som ska ge 100 000 fler jobb, säger Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen.
– Tycker ni det är inhumant att lova terapigaranti? Är det fel att höja den summa man får behålla under utmätning, att låta studerande tjäna mer, att sänka dagisavgiften? kontrar Arto Satonen (Saml).
En nedskärning som Samlingspartiet föreslår är att frysa indexhöjningarna till statens förvaltning och myndigheter.
– Ni föreslår att frysa kostnaderna till 2019 års nivå för alla myndigheter utom rättsväsendet och dem som lyder under inrikesministeriet. Det innebär att mellan 1500 och 3000 anställda sitter löst - för kostnaderna handlar om personal, svarar Annika Saarikko.
– Beställer ni alltså samarbetsförhandlingar lagom till jul, och mitt under coronaepidemin? Kan ni säga vilka anställda som får en lapp om uppsägningshot?

"Kan vi hädanefter komma överens..."

Sannfinländarnas skuggbudget föreslår också skattesänkningar, särskilt på bränsleskatten, och partiets nedskärningar är riktade starkt mot asylmottagning, integration, bistånd och EU.
– Vi motsätter oss att finländares surt förvärvade slantar slängs i EU:s bottenlösa brunn, motiverar Ville Tavio (Sannf).
Däremot är skillnaden mellan Sannfinländarnas underskott för år 2022 och regeringens budget försumbar, vilket regeringen nagelfar.
– Ni kritiserade tidigare regeringen för att "kurvan pekar mot rött". Men i ert förslag tar ni lika mycket lån. Kan vi hädanefter komma överens om att ni får kritisera oss för mycket annat, men inte för hur snabbt det går att krympa underskottet, säger Saarikko.

ANDRA LÄSER