Ovaccinerade rekommenderas undvika restauranger och kollektivtrafik

Huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp rekommenderar att personer över 12 år undviker restauranger, kollektivtrafik och stora offentliga sammankomster.

Ovaccinerade rekommenderas att inte använda kollektivtrafiken förrän de är vaccinerade.
Just nu konstateras åter många fall av coronasmitta i huvudstadsregionen. Värst är smittspridningen bland ovaccinerade. På tisdagen kom huvudstadsregionens coronasamordningssgrupp med nya rekommendationer i hopp om att minska belastningen på sjukvården.
Gruppen rekommenderar alla ovaccinerade som fyllt 12 år att undvika bland annat restauranger, kollektivtrafik och stora publikevenemang som inte har fastställda sittplatser. Om man som ovaccinerad ändå vistas på sådana platser ska man bära munskydd och hålla avstånd till andra, rekommenderar gruppen.
Dessutom föreslår man för statsrådet att användningen av covidintyget ska fortsätta också efter årsskiftet. Gruppens medlemmar stöder gärna lagberedning beträffande covidintyget och vill att det ska utvidgas till situationer där begränsningar inte är i kraft.
– Vi vill se att till exempel barer, restauranger och teatrar själva ska kunna kräva ett giltigt covidintyg av sina kunder, även efter att restriktionerna hävts. Det här skulle kräva en lagändring, något som vi rekommenderar, säger Jari Petäjä, chefsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

ANDRA LÄSER