Är stadscyklarna upptagna just nu? Sampsa, Lauri, Hannu och Antero vet!

De fyra kompisarna utvecklade en gratistjänst som visar var de lediga stadscyklarna finns.

Närmaste stadscykel – i fickan! Sampsa Kuronen, Antero Päärni, Lauri Piispanen och Hannu Leinonen snickrade på morsdagen ihop en gratis app och nättjänst som visar vilken stadscykelstation det lönar sig att gå till.
Maja-Stina Andersson
10.05.2016 15:20 UPPDATERAD 10.05.2016 17:04
Liksom många andra ville Sampsa Kuronen testa en stadscykel så fort som möjligt. En dag efter lanseringen förra veckan letade han upp närmaste cykelstation bara för att märka att alla cyklar var upptagna. Ingenstans kunde han få veta om det lönade sig att söka upp nästa station eller om också den skulle vara tom. Då tändes en idé – varför inte utveckla en enkel tjänst och lösa problemet?
Han kontaktade sina vänner Antero Päärni, Lauri Piispanen och Hannu Leinonen som genast var med på noterna.
– Sen var det bara att ringa till Helsingfors stadstrafik HST. All data om cyklarna är offentlig information, så vi fick den genast, säger Kuronen.
Hela kompisgänget jobbar på it-konsultföretaget Reaktor, så det var en lätt match för dem att sy ihop webbtjänsten och appen.
– Vi kom på idén på torsdag, fick all data på fredag och jobbade fram tjänsten under veckoslutet. Vid sidan av morsdagsfirandet, såklart.
I går lanserades gratistjänsten på https://kaupunkifillarit.fi, och togs emot med ett unisont jubel på sociala medier.

Varför inte sälja?

När HBL träffar kompisgänget utanför Reaktors kontor på Mannerheimvägen kan vi inte låta bli att fråga: Varför sålde ni inte bara tjänsten? Staden skulle säkert gärna köpa den.
Det får kompisarna att se lite förvånade ut.
– Tja, det skulle kännas lite tjockt att göra pengar på en allmännyttig sak som stadscyklar. Dessutom tillhör ju varken stadscyklarna eller datan oss, utan Helsingfors stad och därmed helsingforsarna, säger Antero Päärni.
– Vi utvecklade en tjänst som både vi själva och andra behöver, och responsen har varit fantastisk. Det känns jätteroligt att göra saker som folk uppskattar och har glädje av, säger Kuronen.
Det är inte första gången kompisgänget tar sig an helsingforsarnas logistiska stadsproblem. För några år sedan utvecklade de tjänsten sporat.fi, som i realtid visar var spårvagnarna rör sig så man ska kunna upptäcka förseningar och uppskatta vilken spårvagnshållplats det lönar sig att gå (eller rusa) till.
Också andra it-intresserade frivilliga blev ivriga över cyklarna som lanserades förra veckan. Förutom Kaupunkifillari.fi föddes webbtjänsten Cityfillari.fi och IOS-gratisappen HelsinkiBikes som alla fungerar på ungefär samma sätt.
Närmaste stadscykel – i fickan! Sampsa Kuronen, Antero Päärni, Lauri Piispanen och Hannu Leinonen snickrade på morsdagen ihop en gratis app och nättjänst som visar vilken stadscykelstation det lönar sig att gå till.

ANDRA LÄSER