I de största bollsporterna är kvinnans euro en cent

I internationell bollsport tjänar herrspelare 101 gånger mer än damspelare. Den chockerande siffran framgår av en färsk studie om löneskillnaderna i de största bollsportserierna i världen.

Finländska landslagsmålvakten Tinja Riikka Korpela spelar i Bayern München i tyska damligan där de bäst avlönade spelarna tjänar cirka en procent av vad herrarna i Bundesliga får i lön.

Det är ingen hemlighet att manliga idrottare tjänar mera än kvinnliga idrottare. Inom bollsporterna är löneskillnaderna gigantiska visar en färsk studie.

Sporting Intelligence har forskat i löneskillnaderna och att resultaten i Global Sports Salaries Survey 2017 är chockerande.

Sporting Intelligence har granskat 465 lag i 29 ligor i 9 sporter i 16 länder. 9 816 manliga idrottare och 2 428 kvinnliga idrottares sammanlagda löner på 18,17 miljarder euro har jämförts och

De 12 herrligorna som betalar de högsta lönerna inom herridrott består av sammanlagt 7 265 spelare i 257 klubbar i sex grenar i tio länder. Det handlar om de fem största fotbollsligorna i Europa (England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike), cricketligan IPL i Indien, fotbollsligan CSL i Kina, basebalkligan NPB i Japan och de fyra stora ligorna i USA (basket, amerikansk fotboll, baseball och ishockey).

De totala årliga löneinkomsterna i dessa tolv ligor är 18,6 miljarder euro och en medellön på 2,55 miljoner per år.

På damsidan har Sporting Intelligence jämfört och analyserat de närmast motsvarande damligorna där 2 461 spelare representerar 129 klubbar i sex grenar i åtta länder. Sammanlagt tjänar damspelarna i dessa ligor 62,3 miljoner euro vilket ger damspelarna en medellön på 25 333 euro.

Det betyder att herrspelare tjänar 101 gånger mer än damspelare i topplagsporterna i världen.

Neymars lön = 1 693 kvinnors lön

De bäst betalda damidrottarna inom lagsporter finns i WNBA (basket, USA). Medellönen bland de 144 spelarna i den amerikanska proffsligan är 64 388 euro. Netball-ligan i Australien ligger på andraplats i löneligan för damer med en medellön på 44 775 euro medan den franska ligan i fotboll är den tredje damligan i världen där medellönen ligger över 40 000 euro.

Men trots att WNBA är klar etta bland damerna bleknar spelarlönerna i jämförelse med lönerna i herrligan NBA. NBA-spelaren lyfter i medeltal en lön på 6,31 miljoner euro.

Lönegranskningen visar att det för varje professionell damfotbollsspelare finns 106 herrspelare som livnär sig på att spela fotboll.

I England är löneskillnaderna också enorma. En spelare i Premier League (herrar) har en medellön på 3,12 miljoner euro. Damspelarnas medellön i FAWSL är 29 962 euro – vilket är under en procent av vad herrspelarna tjänar.

Parisklubben PSG betalar fotbollsspelaren Neymar en lön på 38,9 miljoner euro per säsong. Det gör honom till världens bäst betalda fotbollsspelare. Studien visar att det är nästan exakt samma summa som samtliga 1 693 damer som spelar i ligorna i Frankrike, Tyskland, England, USA, Sverige, Australien och Mexiko tjänar tillsammans på en säsong.

Sports Intelligences studie visar att det finns 137 021 professionella fotbollsspelare i världen men bara 1 287 av dem är kvinnor.

"Damidrotten har kommersiellt värde"

Löneskillnaderna förklaras ofta med att herridrotten når de större publikmassorna. Det finns fler åskådare på läktarna då herrlag spelar, tv-avtalen är lukrativare eftersom fler bänkar sig framför sina skärmar då herrar spelar än då damer idrottar och också sponsorerna är mer intresserade av att synas i samband med herridrott – till stor del just tack vare att synligheten är större.

Ruth Holdaway, vd för välgörenhetsorganisationen Women In Sport, skriver inte under den synen på skillnaderna mellan dam- och herridrott.

– Damidrotten har ett enormt kommersiellt värde. Det räcker med att titta på cricket-VM i somras där finalen var slutsåld. Varumärken borde bättre kunna se hur de kan dra nytta av damsporten och hur de kan skörda frukten från den, säger Holdaway till The Guardian.

Holadaway säger att en del av ansvaret kan läggas på de nationella grenförbunden som i dagens läge ofta prioriterar herrlandslagen. Så är det också i så gott som alla bollsporter i Finland.

– Vi skulle gärna se att förbunden värderar sina kvinnliga idrottare lika högt som herrarna. Det handlar inte bara om lika lön utan det handlar också om vilka signaler man sänder om hur kvinnorna värderas.

ANDRA LÄSER