Författaren Torgny Lindgren är död

Författaren Torgny Lindgren har gått bort, skriver Svenska Akademien på sin hemsida. Han valdes in som ledamot i Akademien 1991.

HBL-TT-FNB
16.03.2017 18:47 UPPDATERAD 16.03.2017 20:18
Författaren Torgny Lindgren har gått bort vid 78 års ålder.
– Han lämnar ett hål efter sig, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, till TT.
Torgny Lindgren, som valdes in som ledamot i Svenska Akademien 1991, skrev ett 30-tal böcker. Sitt internationella genombrott fick han med "Ormens väg på hälleberget" 1982, som även filmatiserades av Bo Widerberg.
Odd Zschiedrich, kansliansvarig på Svenska Akademien säger till Dagens Nyheter att Torgny Lindgren somnade in klockan 12.20 på torsdagen.
– Det är en av våra största berättare som gått ur tiden och han lämnar ett stort hål efter sig, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, som gav ut Torgny Lindgrens böcker.
– Hans författarskap hör till den stora västerbottniska författartraditionen som han och PO Enquist har varit förgrundsgestalter för. Jag minns att han alltid hade sin lätt ironiska ton. De första gångerna jag pratade med honom så kunde han slänga till med någon finurlig ironi som man först tog på dödligt allvar. Sedan log han, säger hon.

"Stortartad"

"Torgny var en storartad berättare i ett existentiellt rum som han skapade själv, och som han är ensam om, ett tonfall som kommer att förbli unikt levande i svensk prosa", skriver PO Enquist om Torgny Lindgren i ett uttalande via Norstedts.
Stina Stoor, även hon författare från Västerbotten, säger till TT att Lindgren fick henne att flytta hem.
– Hans berättelser från Västerbotten gav mig en ny bild på var jag kom ifrån. Jag hade flyttat när jag upptäckte honom, jag var på rymmen från Västerbotten och hade kanske aldrig återvänt om jag inte hade upptäckt min hembygd via Torgny Lindgren, säger hon och fortsätter:
– Han såg på det med förlåtelse. Där jag var dömande och tyckte att folk skulle skärpa sig, såg han på västerbottningarna med ömhet och förtjusning.

Började som lärare

Torgny Lindgren var uppvuxen i Västerbotten och begav sig som vuxen till Småland där han började arbeta som lärare. Han debuterade med diktsamlingen "Plåtsax, hjärtats instrument" 1965. Lindgren har skrivit såväl noveller och romaner som radiodramatik och lyrik. Han senaste roman "Klingsor" kom ut 2014.
Svenska Akademien skriver på sin hemsida att Lindgren, efter att ha givit ut en bok om året under första halvan av 70-talet, drabbades av skrivkramp under några år. 1980 blev han katolik och publicerade i samband med det två romaner med en dragning till stora livsfrågor. "Brännvinsfursten" (1979) och "Skrämmer dig minuten" (1981).
1982 återvände han till sin barndom i Västerbotten med "Ormens väg på hälleberget"
Torgny Lindgren föddes 1938 och blev 78 år gammal.
http://www.svenskaakademien.se/press/akademiledamoten-torgny-lindgren-har-avlidit

ANDRA LÄSER