Bitcoin dotcom – alla bubblors moder?

Bitcoin rusar och rasar om vartannat. En svindlade resa, eller ren svindel?

För att kvala som pengar bör ett instrument fungera som gångbart betalmedel, värdestandard – alltså måttstock – och värdebevarare över tid. Bitcoin bommar på samtliga punkter.
24.01.2021 10:30
Kriser föder kreativitet, på gott och ont. Kryptovalutan bitcoin föddes i samband med finanskrisen 2009 och fick sitt genombrott under coronapandemin. Värdet har mångfaldigats och krossat alla drömgränser. Jätterusningen delar åsikterna: bitcoin har under sin korta historik präglats av extrema kursrallyn och krascher.
Bitcoin – eller egentligen blockkedjan, den underliggande tekniken – är ett sofistikerat matematiskt experiment som lanserades av en eller flera anonyma upphovsmakare för att möjliggöra transaktioner utan inblandning från tredje part, alltså bank. Det hela började som en hobby för datageeks. Den första transaktionen var ett köp av två pizzor plus hemkörning för cirka 10 000 bitcoin – som med dagens kurs motsvarar över 300 miljoner dollar. Vid eurokrisen darrade det traditionella valutasystemet betänkligt, vilket gav fart åt intresset för kryptovalutor bland kriminella, amatörstekare och wannabe-börshajar. Företrädesvis unga som försöker ge sken av att vara ekonomiskt oberoende hajpar bitcoin som en ”alternativ” valuta, ett digitalt guld som motvikt åt alltmer urvattnade traditionella valutor till följd av de enorma stödpaketens och glödheta sedelpressarnas kollektiva sifferblindhet. Bland de mest begeistrade florerar en sektliknande jargong: bitcoin väntas spela ut de av centralbanker uppbackade fiat-valutorna, snart ska hela det traditionella bankväsendet "gå i graven". Samtidigt har bitcoin av bara farten dragit med sig flertalet mindre seriösa kryptoprojekt och blufferbjudanden. Hur ska man förstå boomen?
Svaret är psykologi, en självuppfyllande profetia. Priusppgången drivs av ren spekulation, en tillströmning av nya, förhoppningsfulla och giriga aktörer. Bland finansproffs pågår en global, desperat jakt på avkastning i en lågräntemiljö som översköljs av flodvåg efter flodvåg av likviditetstillskott. Fjolåret präglades av trenden "köp allt", i synnerhet riskfyllda tillgångar. Roten till bubbligheten är desperata politiker och centralbanker som har skapat underlag för girig positionering. Resultatet är en våldsam tillgångsinflation där aktier, råvaror, ädelmetaller, fastigheter – och kryptovalutor – rusar, allt medan den traditionella inflationen – faktisk efterfrågan på varor och tjänster – maskar sig fram.

ANDRA LÄSER