HBL på plats: 4 000 demonstrerade mot vaccin och restriktioner i Helsingfors

Inga munskydd eller tvåmetersregler sågs till när ungefär 4 000 personer samlades i ett demonstrationståg genom centrala Helsingfors på lördagen. Samtidigt pågick liknande demonstrationer runtom i världen.

När demonstrationståget gick förbi Svenska teatern skrek den tusenfaldiga människosamlingen ut sin önskan om att öppna kulturevenamang.
"Nej till coronapasset" skrek arrangörerna i megafon, och tusentals människor upprepade slagordet strax därpå.
Redan vid Senatstorget i Helsingfors strax före klockan 14 på lördagen hade tusentals människor samlats för att demonstrera mot coronarestriktioner och vaccinpass. Busslaster med folk från hela Finland avlöste varandra och till slut var så gott som hela torget, samt trapporna till Domkyrkan, fyllda med tättpackade människor.
Cirka en halvtimme senare gav polisen demonstranterna klartecken och människohavet började röra sig längs rutten Norra Esplanaden-Mannerheimvägen-Brunnsgatan till slutdestinationen Järnvägstorget. Polisen stängde av trafiken vid Norra Esplanaden medan demonstrationståget pågick.
Ungefär 4 000 personer deltog i demonstrationen i Helsingfors.
Uppmaningar som "Ta av dig ditt munskydd" varvat med "Kärlek till livet" och slagord om frihet ekade mellan höghusen under demonstrationens gång.

Vaccinet upprör

Många demonstranter var ivriga att dela med sig av sina åsikter om coronavaccineringarna, som var demonstrationens stora tema. HBL pratade med en av dem, vi kan kalla henne Jaana, medan rapmusiken dundrade från de stora högtalarna på Järnvägstorget. Musiken är inte i hennes smak, säger hon, men hon är ändå glad att vara på plats.
Jaana anser att Finland tvingar folk att vaccinera sig, och menar att många demonstrerar för att folk som vägrat ta vaccinet förlorat sina jobb.
– Vi är också här för dem som inte är här, de uppskattar eller förstår det nog inte just nu men de kommer att förstå det i framtiden, menar hon.
Trots att många vill demonstrera sin åsikt är det få som vill säga sitt namn. Jaana vill inte heller ställa upp på bild.
– Jag jobbar på ett dagis och vill inte att min chef ska veta att jag är här.
<b>Indras</b> skylt antyder att vi är en minut från midnatt. Midnatt är enligt henne "slutet på mänskligheten".
Indras skylt antyder att vi är en minut från midnatt. Midnatt är enligt henne "slutet på mänskligheten".
– Jag vill att regeringen avgår och börjar tala sanning, om de vill att vaccinationerna ska vara obligatoriska för folket borde de säga det rakt ut.

Världsomfattande nätverk

Liknande demonstrationer hölls under lördagen i Jyväskylä och Rovaniemi. De finländska demonstrationerna ingick i ett världsomfattande nätverk av demonstrationer. Gruppen World Wide Demonstration skapades i Tyskland 2020 och organiserade under lördagen demonstrationer i över 40 länder.
I Stockholm pågick en stor demonstration samtidigt som den i Helsingfors. Där samlades dubbelt så många, 8 000-9 000 personer. Flera våldsbejakande grupper som fotbollshuliganer och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bekräftades vara på plats i Stockholm. NMR ska ha deltagit med en egen banderoll och delat ut flygblad under demonstrationen.
Steve kommer från USA och flaggar den kontroversiella Gadsden-flaggan med texten "Trampa inte på mig".
Demonstrationerna gick fredligt till, meddelar polisen.
ANDRA LÄSER