Finländare lämnar inte Moskva – trots skyhöga smittsiffror

I lördags rapporterades över 37 600 nya ­coronafall i Ryssland. Speciellt i huvudstaden Moskva förvärras läget fort. VR:s tåg till Ryssland står fortfarande stilla, men enligt den nuvarande planen inte länge till.

Ryssland rapporterar än en gång rekordhöga dödssiffror med covid-19. Samtidigt inleder landet den extra semestervecka som är tänkt att bromsa smittspridningen.
25.10.2021 08:15 UPPDATERAD 25.10.2021 13:56
Ryssland, och särskilt huvudstaden Moskva, drar i nödbromsen efter att coronaläget snabbt eskalerat.
De senaste dagarna har antalet nya smittfall och coronarelaterade dödsfall stigit med rekordfart, och myndigheterna intensifierar nu sina kampanjer för att få folk att vaccinera sig.
Finländare som arbetar i den ryska huvudstaden verkar ändå inte ha några planer på att ta sig till hemlandet.
– Våren 2020 var det många som lämnade Ryssland, inklusive jag själv. Nu har man blivit van vid läget. Jag har inte varit i kontakt med en enda finsk företagare som skulle planera att lämna landet, säger finsk-ryska handelskammarföreningens landschef Jukka Huuhtanen, som befinner sig i Moskva.
Finsk-ryska handelskammarföreningens landschef Jukka Huuhtanen har inga planer på att återvända till hemlandet trots att coronaläget i Moskva försämras fort.
Enligt Huuhtanen har den pågående veckan ännu känts relativt normal, men från och med nästa vecka förväntar han sig en ändring på den fronten.
– Då blir det att gå tillbaka till strikta restriktioner.

Coronaläget i Ryssland

Ryssland är det land i Europa där näst flest coronafall, 7 992 687, rapporterats under pandemins gång.
I torsdags rapporterades över 35 400 nya smittfall och över 1 000 coronarelaterade dödsfall.
Under de senaste 14 dagarna har totalt 429 551 nya coronafall bekräftats.
Cirka 223 000 personer har mist livet på grund av covid-19 i Ryssland.
Nya restriktioner införs nu för att stoppa smittspridningen.
Källor: ECDC, Reuters, ryska hälsovårdsministeriet.

Böter till munskyddslösa

Coronarestriktionerna har varit så gott som historia sedan sommaren.
Huuhtanen säger att man hade hunnit bli så van vid ett normalare liv att en återgång till strikta restriktioner nu av många upplevs som tung. Samtidigt anser han att det finns en gemensam oro bland befolkningen, som leder till att restriktioner tas på allvar.
De nya restriktionerna som införs i Moskva påminner på många vis om läget i Finland för drygt ett och ett halvt år sedan.
Enligt de nya restriktionerna ska alla ovaccinerade personer över 60 år som lider av kroniska sjukdomar stanna hemma i fyra månader, alltså till slutet av februari nästa år.
Företag som verkar i Moskva måste se till att minst 30 procent av arbetsstyrkan övergår till distansarbete och att kravet på munskydd skärps.
– Munskydd används allmänt här, åtminstone på de ställen jag rör mig. Exempelvis gäller munskyddskrav i kollektivtrafiken och bryter man mot det så blir följden böter på 5 000 rubel.
Passagerartrafiken till Ryssland ska enligt nuvarande plan starta igen kring julsäsongen.
Bötessumman motsvarar drygt 60 euro.
Ytterligare en åtgärd för att stoppa smittspridningen är att alla arbetstagare i hela landet får en extra avlönad semestervecka i slutet av oktober.
– Som alltid då det handlar om extra ledighet så reagerar folk olika. En del tog emot beskedet genom att tänka att de håller sig undan folkmassorna då medan andra ser det som ett extra höstlov och bokar en resa till södern.
Veckan innebär också att de som planerar resor till Moskva bör förbereda sig på att det mesta i staden kommer att vara stängt i en dryg vecka från och med den 28 oktober. Restauranger får sälja hämtmat och livsmedelsaffärer och apotek hålla öppet, men övriga dörrar förblir låsta.

Presenter till dem som tar vaccin

I takt med att läget förvärrats har myndigheterna även startat en allt aktivare kampanj för att få folk att vaccinera sig. Senast i tisdags uppmanade president Vladimir Putin ryssarna att ta vaccinet.
Jämfört med ett flertal EU-länder ligger Ryssland långt efter i vaccinationsstatistiken. Enligt nyhetsbyrån Reuters är omkring 34,4 procent av den ryska befolkningen nu vaccinerad. I Finland är motsvarande siffra 66,9 procent. Exempelvis Tyskland har i nuläget nått vaccinationsgraden 66,4 procent och Danmark vaccinationsgraden 75,8 procent.
I torsdags rapporterades över 35 400 nya coronafall i Ryssland. Arkivbild.
Huuhtanen säger den intensifierade vaccinationskampanjen syns på två sätt i vardagen. Då han vandrar runt i Moskva möts han ofta av affischer med budskap om vad som kan ske ifall man låter bli att vaccinera sig. Utöver det försöker myndigheterna locka till vaccinering genom att erbjuda storskaliga gåvor.
– Äldre som vaccinerar sig får ett presentkort på 10 000 rubel och bostäder lottas ut bland alla dem som tar vaccinet. I slutet av sommaren lottades också bilar ut bland de som låtit vaccinera sig.
10 000 rubel motsvarar drygt 120 euro.

Tåg till Ryssland igen i december

För tillfället är tågbolaget VR:s passagerartrafik mellan Finland och Ryssland på paus på grund av coronaläget.
I normala fall erbjuder VR tåg till såväl S:t Petersburg som Moskva.
VR:s kommunikationsenhet bekräftar att bolaget för tillfället förbereder sig på att starta upp trafiken igen. Något exakt startdatum finns inte, men det rör sig enligt nuvarande planer om dagarna kring julsäsongen.

ANDRA LÄSER