Eldsvåda hotade över 3 000 djur på en svingård i S:t Michel

Lyckan stod svinen bi när en eldsvåda utbröt på en svingård i S:t Michel. Inte ett enda djur dog på grund av branden.

Över 3 000 svin hotades när en eldsvåda bröt ut på en svingård i S:t Michel.
25.06.2021 12:25 UPPDATERAD 25.06.2021 12:28
En eldsvåda hotade 600 grisar och 2 500 kultingar på en svingård i S:t Michel tidigt på morgonen på midsommarafton. Räddningsverket fick larm om eldsvådan på gården, som ligger kring 10 kilometer sydväst om staden S:t Michel, klockan 6.20.
Eldsvådan bröt ut i gårdens elcentral. Elden spred sig ändå inte ut ur centralen och därmed blev branden begränsad. Den mest akuta situationen var över redan klockan 8.00.
Dock orsakade eldsvådan giftig rök som hotade djuren som befann sig i byggnaden. Därtill slog elden ut elektriciteten, vilket stoppade ventileringen och därmed förvärrade situationen.
Elavbrottet stoppade också vatten- och matdistributionen till djuren.
Räddningsverkets sekundära uppgift blev att ventilera ut röken med hjälp av fläktar och ordna så att grisarna och kultingarna fick vatten och mat.
I början fick grisarna vatten ur brandbilarnas vattentanker, men så småningom kunde arbetet med att återställa elen inledas.
–  Räddningsverket har levererat en generator till platsen och den tas nu i bruk. Elektrikerna kopplar för tillfället byggnadens alla elsystem till generatorn, säger jourhavande brandmästare Jarno Laikola klockan 11.10.
Tack vare generatorn har vatten- och matdistributionen kommit i gång igen. Nästa steg är att få i gång ventileringen och vädra ut röklukten.
–  Fläktarna snurrar fortfarande och vi har öppna eller tagit loss fönster, men arbetet pågår fortfarande.
Inte ett enda djur dog på grund av eldsvådan.

ANDRA LÄSER