234 nya dödsfall i covid-19 i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

234 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Myndigheten befarar att en ny topp i smittspridningen kan komma efter julhelgerna.– De kommande veckorna blir helt kritiska nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt 9 667 personer med bekräftad covid-19 har nu avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 506 866 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Antalet covid-19-fall fortsätter öka globalt sett, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

– Stora delar av Europa har fortfarande en ganska omfattande spridning, på nivåer som vi inte har haft tidigare, säger han.

I Sverige däremot ser det ut som att antalet fall har varit något färre de senaste veckorna – något som dock kan bero på att det testas mindre över julen, säger Anders Tegnell.

Det kan även vara så att antalet fall har sjunkit något. Det är inte ovanligt att till exempel influensa-fall sjunker under till exempel julhelger, säger Anders Tegnell. Men det innebär också en risk att det blir en ny topp i smittspridningen efteråt.

– De kommande veckorna blir helt kritiska nu, säger Anders Tegnell.

– Det är extremt viktigt att vi nu följer de grundläggande råden. Och framför allt att man inte skapar en massa nya kontakter nu, exempelvis genom att komma tillbaka till arbetet och träffa massa människor som man inte gjort under en period.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning