Trump stöder artikel 5 – och älskar Polen

Andra européer kanske tvekar. Men i Polen finns i alla fall anhängare till Donald Trump.– I det polska folket ser vi Europas själ, anser USA:s president i Warszawa.

Polska myndigheter hade erbjudit gratisbussar för att garantera ett varmt välkomnande för Trump när han talade på Krasinski-torget i Warszawa.
Och det betalade sig.
– USA! USA! USA! ropade supportrarna när presidenten tog till orda.
– Vi har kommit hit för att ge ett tydligt budskap: Amerika älskar Polen, svarade Trump.

Stöder artikel 5

Sedan gav han åhörarna en rejäl genomgång av Polens moderna historia och ett stort tack för att landet uppfyller försvarsalliansen Natos målsättning om att lägga minst två procent av sin BNP på försvaret.
Dessutom uttalade Trump tydligt stöd för Natos nyckelparagraf om att ett angrepp på ett Natoland ska mötas som ett angrepp på alla.
– Amerika har bevisat, inte bara genom ord utan också handlingar, att vi står starkt bakom artikel 5, de gemensamma försvarsgarantierna, sade presidenten.

Maning till Moskva

En "vision" om framtida transatlantiska relationer var utlovad, men visade sig mest bestå av hyllningar av västerländsk civilisation, familjeliv och religion.
– Folket i Polen, folket i Amerika och folket i Europa ropar fortfarande ut: vi vill ha Gud! förklarade Trump.
Han lovade besegra terrorismen, varnade för byråkrati och hyllade kvinnor som stöttepelare i samhället.
Han utlovade energileveranser till regionen och uppmanade Ryssland att byta riktning.
– Vi manar Ryssland att sluta med sitt destabiliserande uppträdande i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd för fientliga regimer i Iran och Syrien, sade Trump.

Hälsning från Greenpeace

Både för Polens regerande parti – ärkekonservativa Lag och rättvisa – och president Trump var publikens talkörer och jubel i Warszawa högst välkomna.
De polska myndigheterna är annars på tvärs med stora delar av övriga EU, där EU-kommissionen i Bryssel är starkt kritisk mot den polska regeringens syn på domstolars och massmediers oberoende.
Att alla i Polen inte ger tummen upp till Trump märktes dock redan när han anlände i onsdags kväll.
"Nej till Trump. Ja till Paris", skreks då ut i illgröna bokstäver som miljöorganisationen Greenpeace projicerat upp på det klassiska Kulturpalatset i Warszawa till stöd för den klimatuppgörelse som Trump vill lämna.

Fakta: Trump i Europa

Donald Trump gjorde sitt första Europabesök som president i USA i slutet av maj då han först besökte Italien och Vatikanen, därefter ett Nato-toppmöte i Bryssel och avslutningsvis ett G7-toppmöte på Sicilien.
Programmet den här veckan består av ett öst- och centraleuropeiskt toppmöte i Warszawa, dit han anlände i onsdags, samt G20-ländernas toppmöte i Hamburg från torsdagskvällen till lördag. Under fredagen håller Trump även ett enskilt möte med Rysslands president Vladimir Putin.
På fredag i nästa vecka – den 14 juli – finns Trump dessutom på plats under Frankrikes nationaldagsfirande i Paris. Däremellan kommer Trump eventuellt att besöka Storbritannien, även om brittiska myndigheter inte säger sig räkna med ett officiellt besök just nu.

ANDRA LÄSER