Analys: Sydafrika spelar ett riskfyllt spel med väst och Ryssland

På årsdagen för krigsutbrottet i Ukraina väljer Sydafrika att militäröva med Ryssland, vilket kritiseras hårt i hemlandet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov välkomnas av sin sydafrikanska kollega Naledi Pandor. Sen kriget i Ukraina bröt ut har Lavrov startat en charmoffensiv, och hunnit besöka kring en femtedel av Afrikas länder.
04.02.2023 07:01 UPPDATERAD 04.02.2023 15:48
Dörrarna har svängt i rask takt i det sydafrikanska kabinettet under de senaste veckorna. Först mötte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sin kollega, sedan USA:s finansminister Janet Yellen, men tonen vid de två mötena var väldigt olika.
I augusti skrev jag om skytteltrafiken till Afrika och det nya kalla kriget som håller på att trappas upp där. Då var matkrisen i Afrika och narrativet kring kriget i Ukraina högst på agendan, nu har tonerna skiftat.
Analysen i augusti illustrerades med en bild av USA:s utrikesminister Anthony Blinken och dito i Sydafrika, Naledi Pandor. Båda såg glada ut och slog armbåge med varandra (då var covid-19 ännu på agendan). Bilden på Lavrov och Pandor från förra veckan var väldigt lika, men de såg inte helt lika glada ut och nu var det handskakning som gällde.

ANDRA LÄSER