Vapaavuori flyttar till Köpenhamn och skippar riksdagsvalet

Jan Vapaavuori är i Schweiz för att träffa Internationella Olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
03.10.2022 13:26 UPPDATERAD 03.10.2022 17:40
Helsingfors första borgmästare Jan Vapaavuori flyttar till Danmark, där han ska bo i fyra månader. Han ska jobba för det danska fastighetsbolaget NREP som har huvudkontor i Köpenhamn. Det rapporterar tidningen Helsingin Sanomat. Exakt vad Vapaavuori ska göra i Köpenhamn vill han inte precisera för tidningen.
Han meddelar också att han inte ställer upp i riksdagsvalet våren 2023.
I kommunalvalet 2017 blev Vapaavuori överlägsen röstkung i Helsingfors med 29 745 röster, och utsågs därefter till stadens första borgmästare. Innan det var Vapaavuori riksdagsledamot mellan 2003 och 2015 och näringsminister i Jyrki Katainens och Alexander Stubbs regeringar 2012–2015.

Varför ställer du inte upp i riksdagsvalet 2023, Jan Vapaavuori?

”Jag har frivilligt gett upp min plats i riksdagen 2015. Min tanke är att tillbringa resten av mitt arbetsliv med andra arbetsuppdrag, primärt inom den privata sektorn”, skriver Vapaavuori till HBL per sms från Genève.
På frågan om han planerar att ställa upp i presidentvalet 2024 svarar Vapaavuori att ”tanken känns väldigt främmande och inte ens aktuell”.

”Fullständigt fel budskap”

Vapaavuori är också ordförande för Finlands olympiska kommitté. I den egenskapen ska Vapaavuori på tisdag resa till Lausanne i Schweiz för att träffa den internationella olympiska kommittén IOK:s ordförande Thomas Bach.
På Vapaavuoris agenda finns bland annat frågan om ifall ryska och belarusiska idrottare ska tillåtas tävla i internationella tävlingar och mästerskap. De nordiska olympiska kommittéerna har redan gemensamt meddelat att de vill att ryska och belarusiska idrottare fortsättningsvis ska vara portförbjudna vid internationella tävlingar.
”Det är ologiskt att lätta på sanktionerna när krisen, som ledde till sanktionerna, inte håller på att lätta, snarare tvärtom. En förändring i riktlinjer just nu skulle ge ett fullständigt felaktigt budskap från den internationella idrottsrörelsen”, kommenterar Vapaavuori.

ANDRA LÄSER