Finland inleder EM-kvalet borta mot Danmark – här är truppen

Finland ställs mot tuffast möjliga motstånd direkt i EM-kvalet då man åker till Parken för att möta gruppfavoriten Danmark nästa veckas torsdag.

Markku Kanerva siktar på att lotsa Finland till ett andra raka EM-slutspel.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
14.03.2023 13:52 UPPDATERAD 14.03.2023 14:52
Finland inleder EM-kvalet i fotboll nästa vecka då man gästar Parken i Köpenhamn. Förbundskaptenen Markku Kanerva har tagit ut truppen som ska möta Danmark och Nordirland i de två första matcherna.
– Vi har väntat länge på det här kvalet och spelarna är ivriga att spela för landslaget igen, säger Kanerva i samband med att truppen presenteras.
24 namn finns på listan och två spelare till kommer att tas ut inom den här veckan. Truppen innehåller inga större överraskningar, men rutinerade vänsterbacken Jere Uronen missar matcherna nästa vecka på grund av en ljumskskada.
Finlandssvenska målvakterna Carljohan Eriksson och Lucas Bergström finns inte heller med i truppen, utan Viljami Sinisalo tar plats som tredjemålvakt bakom Jesse Joronen och givne förstamålvakten Lukas Hradecky.
– Sinisalo har varit på bänken i Aston Villa flera gånger och det säger något om hans kvaliteter, säger Kanerva.
Danmark på bortaplan är ingen lätt nöt att knäcka, men Kanerva poängterar att Finland kan överraska danskarna på en bra dag. Danmark är stora favoriter till gruppsegern och Slovenien och Nordirland får ses som Finlands främsta konkurrenter till att knipa andraplatsen.

Finlands EM-kvaltrupp

Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen
Jesse Joronen, Venezia FC
Viljami Sinisalo, Aston Villa
Robert Ivanov, Warta Poznan
Leo Väisänen, Austin FC
Richard Jensen, Gornik Zabrze
Arttu Hoskonen, Cracovia
Nikolai Alho, Volos NPS
Ilmari Niskanen, Dundee United FC
Pyry Soiri, HJK
Tuomas Ollila, HJK
Glen Kamara, Glasgow Rangers FC
Rasmus Schüller, Djurgårdens IF
Robert Taylor, Inter Miami CF
Robin Lod, Minnesota United FC
Kaan Kairinen, Sparta Praha
Anssi Suhonen, Hamburger SV
Niilo Mäenpää, Warta Poznan
Teemu Pukki, Norwich City FC
Marcus Forss, Middlesbrough FC
Joel Pohjanpalo, Venezia FC
Benjamin Källman, Cracovia
Fredrik Jensen, FC Augsburg
Oliver Antman, FC Groningen

Inte drömmar utan mål

Kanerva konstaterar att förväntningarna på laget är högre denna gång. Detta efter att Finland tog sig till EM-slutspel för första gången någonsin för fyra år sedan.
– Man kan säga att vi drömde för fyra år sedan. Nu har vi ett mål att ta oss till slutspel. Det ökar såklart pressen, men samtidigt är ivern stor att få göra det igen.
Laget är till stor del ett annat nu än sommaren 2021 då Finland debuterade i ett stort mästerskap, mot just Danmark på Parken. Hradecky, Teemu Pukki, Glen Kamara, Robin Lod och Joel Pohjanpalo är de enda spelarna i denna trupp som startade i EM-debuten.
Markku Kanerva tycker att generationsväxlingen i landslaget har gått bra. Det är något han har vant sig vid under sina drygt sex år som Finlands förbundskapten.
– Visst är det sant att många viktiga spelare har lagt av sedan det senaste mästerskapet, men det kommer nya nyckelspelare som tar allt större ansvar. Jag ser det inte som ett problem.

Vad är viktigt att tänka på som tränare då man ska hantera ett generationsskifte?

– Att de nya killarna kommer in i laget så fort som möjligt och att de förstår vad vi letar efter spelmässigt. Det är upp till oss ledare att få nya spelare att känna sig välkomna och att få ut det mesta av deras potential på planen. De är uttagna för att de är bra spelare och för att vi tror på dem, säger Kanerva.
De finländska fansen verkar även de taggade för det kommande EM-kvalet. Hela 1 700 supportar är på väg från Finland till Parken och 700 åker till Nordirland tre dagar senare.

EM-kvalet

Finland spelar i samma grupp som Danmark, Slovenien, Nordirland, Kazakstan och San Marino.
Finlands matcher:
23.3: Danmark-Finland
26.3: Nordirland-Finland
16.6: Finland-Slovenien
19.6: Finland-San Marino
7.9: Kazakstan-Finland
10.9: Finland-Danmark
14.10: Slovenien-Finland
17.10: Finland-Kazakstan
17.11: Finland-Nordirland
20.11: San Marino-Finland
De två bästa från varje grupp kvalar in till EM i Tyskland 2024.

ANDRA LÄSER