Fler robotar avfyrade från Nordkorea

Nordkorea har avfyrat fyra ballistiska kortdistansrobotar. Det meddelar Sydkoreas militär under lördagen.

Ett sydkoreanskt nyhetsinslag efter robotavfyrningarna den 2 november.
05.11.2022 14:02
Avfyrningen ska ha skett från Tongrim i Norra Pyongan-regionen, nära gränsen mot Kina, och inträffat strax innan klockan 12 på dagen lokal tid. Robotarna ska ha flugit 130 kilometer innan de landade i havet. Det enligt Seoul, som tillägger att det skedde med en ”hastighet av cirka Mach 5”, motsvarande fem gånger ljudets hastighet.
Sydkoreansk och amerikansk underrättelsetjänst undersöker nu avfyrningarna djupare. De båda länderna har varnat för att eskaleringen kan kulminera i nordkoreanska kärnvapenprover, och förlängde därför sina militärövningar till och med lördagen.
Spänningarna har ökat under senare tid på den koreanska halvön. Den 2 november avfyrade Nordkorea över 20 robotar, varav en slog ned nära Sydkoreas territorialvatten – första gången så skett sedan slutet av Koreakriget 1953.
Dagen därpå sköts flera robotar.

Anklagar varandra

Det sker samtidigt som USA och Sydkorea genomför en övning med flera hundra stridsflygplan – den största någonsin i sitt slag. Pyongyang har kallat övningen för en aggressiv provokation mot Nordkorea.
I fredags siktade Sydkoreas militär 180 nordkoreanska stridsflygplan, varpå de svarade med att själva skicka upp 80 jaktplan.
I ett uttalande under fredagen meddelade Nordkoreas utrikesministerium att de ansåg att USA och Sydkorea har skapat en ytterst ”instabil atmosfär” i regionen med militärövningarna.

Togs upp i säkerhetsrådet

Eskaleringen togs under fredagen upp i FN:s säkerhetsråd, där den amerikanska ambassadören Linda Thomas-Greenfield avfärdade kritiken mot övningarna som ”propaganda”, och tillade att de inte är något hot mot andra länder.
Hon anklagade Kina och Ryssland för att ha tillåtit Nordkorea att fortgå med upptrappningen. Moskva och Peking menar i sin tur att Washington är ansvarig för eskaleringen.
Nordkorea har konsekvent avfärdat omvärldens krav på att landet ska avveckla sina kärnvapen i utbyte mot sanktionslättnader. Kim Jong-Un har istället lovat att aldrig ge upp de kärnvapen och robotar han anser att landet behöver för att stå emot vad han kallar "USA:s aggressioner".
En ny lag har även klubbats, som godkänner kärnvapenattacker i "förebyggande syfte" när regimen i Pyongyang känner sig hotad.

ANDRA LÄSER