Helsingforskollektiv ger ut världens första jazzbot

We Jazz har skapat världens första Twitterbot som rekommenderar jazzmusik.

Festivalen, skivbolaget och det kreativa kollektivet We Jazz har gett ut en Twitterbot som en gång i timmen skickar ut en låtrekommendation till kontots följare. Kontot @wejazztunes twittrar en länk till en Spotify-spellista, som We Jazz kurerar. Genom att twittra "jazz kiinnostaa" (jazz intresserar) eller använda hashtaggen #jazzkiinnostaa är det också möjligt att beställa rekommendationer av boten.
Projektet vill förbättra möjligheterna för nya publiker att hitta jazzmusik och inspirera connoisseurer med nya fynd. We Jazz Tunes är veterligen världens första Twitterbot som rekommenderar jazzmusik.

Twitterbotar

En bot är ett datorprogram som konstruerats för att självständigt genomföra olika uppdrag. Bot är en förkortning av ordet robot.
Med Twitterbotar avses automatiskt skapade konton som egentligen inte tillhör verkliga personer.
Twitterbotar kan exempelvis skicka ut citat, kattbilder eller skämt, eller larma om händelser såsom jordbävningar.
Botar används också till att generera skräppost eller förvränga debatter på nätet.
– Vi blev intresserade av botar och funderade på hur de kunde gynna musikälskare, säger We Jazz konstnärliga direktör Matti Nives i ett pressmeddelande.
Nives uppger också att We Jazz ofta fått önskemål att rekommendera ny musik och eftersom jazz intresserar många beslutade kollektivet att betjäna musikälskare med hjälp av automation.
– Det har snabbt blivit klart att kontot är rätt så beroendeframkallande. Det är ytterst spännande att följa med vilka låtar som rekommenderas.
Genom att klicka på rekommendationen får man höra ett kort smakprov av låten och följer man länken till Spotify hittar man fram till albumet där låten finns.
We Jazz uppger att kollektivet fortlöpande uppdaterar låtlistan därifrån boten letar fram sina rekommendationer.
Boten väljer ut sina rekommendationer från ett brett urval av jazzpärlor, allt från den första jazzinspelningen från 1917 till de senaste nyheterna.
ANDRA LÄSER