23 personer anhållna efter nazistdemonstration i Göteborg

Bild: / AFP PHOTO / TT News Agency / Fredrik SANDBERG / - LEHTIKUVA / AFP

Drygt 20 anhållna är facit hittills efter lördagens demonstrationer i Göteborg. Samtliga misstänks för våldsamt upplopp.

Jouråklagare har anhållit 23 personer efter demonstrationerna i Göteborg i går, enligt åklagarmyndighetens presstjänst. Personerna är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

Av de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20–50 år. Majoriteten är hemmahörande på olika orter i Sverige. Två personer är medborgare i andra nordiska länder.

Under gårdagen greps totalt 35 personer. Utöver det omhändertogs 29 personer.

Bland de gripna fanns Nordiska motståndsrörelsens (NMR) ledare Simon Lindberg som misstänks för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman. Om han finns bland de anhållna kan inte Ann Öberg på åklagarmyndighetens presstjänst svara på.

Häktningsförhandlingar gällande de anhållna kommer att ske på tisdag och onsdag. Samtidigt fortsätter arbetet med förhör av misstänkta och med vittnen.

– Det här bedrivs som en sedvanlig förundersökning, säger Ann Öberg.

Polisen befarade att gårdagens oroligheter i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) marsch i Göteborg skulle fortsätta under resten av dygnet. Men beredskapen var hög och facit blev en "normal lördagsnatt", enligt polisen.

– Det har varit en normal natt med lite fylla, bråk och misshandel, inga grövre våldsbrott. Vi har inte haft några efterdyningar från demonstrationen, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning