Storstjärnorna saknas i EM-kvalet mot Georgien – "Två tunga avbräck för vårt lag"

Finland får klara sig utan sina största stjärnor i EM-kvalmatcherna mot Georgien i januari då både Nico Rönnberg och Benjamin Helander lämnat återbud på grund av skada.

Benjamin Helander tvingas stå över EM-kvalmatcherna mot Georgien på grund av skada.
07.12.2021 12:03 UPPDATERAD 07.12.2021 12:04
Nico Rönnberg har varit den ledande spelaren i både landslaget och den inhemska ligan medan Benjamin Helander var klart bäst i VM-kvalturneringen på hemmaplan i november.
Men då Finland möter Georgien i EM-kvalets första fas i januari tvingas landslaget klara sig utan både Rönnberg och Helander.
– Det är klart att det är två tunga avbräck för det här laget, säger landslagstränaren Ola Lindgren.
Rönnberg stod över EM-kvalet på hemmaplan i november på grund av skadeproblem. I BK-46-spelarens frånvaro var Bundesligaproffset Helander lagets bästa spelare och främsta målskytt då Finland avancerade till följande fas av EM-kvalet. Nu måste laget hitta nya ledande spelare då Georgien står för motståndet i dubbelmötet i januari.
– Vi har precis som i VM-kvalet ett ungt lag på benen i januari. De här två avbräcken ger andra spelare möjligheten att kliva fram och ta ansvar, säger Lindgren.
– Det är klart vi tappar lite kvalitet då Helander saknas men vi får kompensera det på andra sätt.
Då Finland och Georgien möttes i VM-kvalet i Vanda för en månad sedan slutade matchen oavgjort. Finland inledde matchen svagt och låg under med fem mål i första halvlek men lyckades vända underläge till klar ledning för att till slut få nöja sig med oavgjort.
– Vårt försvar var riktigt dåligt i första halvlek i den matchen. Det är ett tungt och fysiskt lag vi möter och de kommer att spela tufft mot våra unga killar, säger Lindgren.
– De vill ha ett rätt lågt tempo i matchen medan vi ska försöka få upp tempot. Det kommer att prägla matchbilderna. Vi måste klara av att stå upp mot dem och stå emot dem i man mot man-situationerna.
Dessutom vill Lindgren se ett starkt målvaktsspel och ett fungerande kontringsspel i matcherna för att laget ska slippa stångas mot de fysiskt starkare och större motståndarna i uppställt spel.
– Unga (Santeri Vainionpää) och ((Viktor) Grönmark var mycket bra i mittförsvaret i VM-kvalet i november och de kommer att få fortsatt stort ansvar också nu, säger Lindgren.
– Och så får vi tillbaka Richard Sundberg som kan hjälpa oss mycket defensivt.
Sundberg har också han lidit av skador och missade kvalturneringen på hemmaplan men ska kunna vara i skick i matcherna i januari.
Finland besegrade Estland och Storbritannien och spelade oavgjort mot Georgien då laget avancerade till följande fas i VM-kvalet. Lindgren tror att de starka insatserna på hemmaplan kan hjälpa laget också då truppen samlas i början av januari.
– Vi visade att vi kan prestera starkt då vi möter lag som håller samma nivå som vi själva. Vi saknade lite kvalitet i och med att Nico Rönnberg inte var med men Gusten Montonen och Max Granlund spelade mycket starkt och så var ju Helander väldigt bra den veckan, säger tränaren.
Nu är det upp till främst Linus Lindberg och Christoffer Thor att försöka fylla luckan efter Helander.

Laget i EM-kvalet

Landslagstränaren Ola Lindgren har tagit ut följande lag till EM-kvalmatcherna mot Georgien den 5.1 (bortaplan) och 9.1 (hemmaplan).
Mikael Mäkelä, Dicken, Patrik Roslander, GrIFK.
Christoffer Thor, Alingsås HK (Sverige), Linus Lindberg, HK Varberg (Sverige), Sebastian Säkkinen, BK-46, Roni Syrjälä, Cocks, Fredrik Forss, GrIFK, Viktor Grönmark, HIFK, Santeri Vainionpää, Cocks, Max Granlund, Dicken, Robin Granlund, GrIFK, *Edward Hammarberg, SG Flensburg-Handewitt (Tyskland), Fredrik Karlsson, LIF Lindesberg (Sverige), Oliver Nordlund, BK-46, Miska Henriksson, BK-46, Gusten Montonen, Amo HK (Sverige), *Jonathan Ekman, BK-46, Richard Sundberg, GrIFK.
* Hammarberg och Ekman är uttagna till det förberedande lägret och är med i bruttotruppen men reser inte med laget till Georgien.

ANDRA LÄSER