Ministrar oense om hårdhandskar mot vaccinmotståndare

Nu står det klart att det mässlingsmittade barnet från Larsmo hade kontakt med 250 personer innan smittan uppdagades. Bland politikerna går åsikterna isär om käpp eller morot är rätt metod för att få föräldrarna att vaccinera sina barn.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) är inte redo att dra in barnbidraget från vaccinmotståndare.
En handfull barn har beordrats i karantän i Larsmo för att förhindra att mässlingen sprids. Under veckan torde det stå klart om fler barn än ett har drabbas av i mässling i Larsmo där vaccinmotståndet är förhållandevis stort och bara cirka tre av fyra barn har fått MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund.
En handfull barn, mellan två och fem stycken, är beordrade i karantän under två veckors tid för att förhindra att mässlingen sprids.
I Risö skola i Larsmo fortsätter verksamheten nästan som förut trots kalabaliken.
– Vi tar en dag i sänder. Största delen av våra elever har trots allt ett täckande vaccinskydd, säger rektor Kari Rönnqvist.
I söndags föreslog undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) hårda tag för att få upp vaccinationsgraden. Grahn-Laasonen vill utreda om slopat barnbidrag eller andra skattefinansierade familjeförmåner till vaccinmotståndare kunde råda bot på problemet.
Regeringskollegan, familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) tror inte på tvångsmetoder.
Tidigare förekom det ett vaccinationstvång i lagstiftningen. Fram till 1951 var det obligatoriskt att vaccinera barn mot smittkoppor. Enligt nuvarande lagstiftning kan man införa vaccinationstvång för att förhindra att en allmänfarlig sjukdom sprids, till exempel som en följd av ett terrordåd.
– Förhoppningsvis kommer vi aldrig att råka ut för en sådan situation, skriver Saarikko i ett blogginlägg.
I 14 EU-länder råder vaccinationstvång vilket oftast betyder böter till föräldrar som förvägrar sina barn vaccin.

"Oskyldiga barn drabbas"

– Jag tror inte att vi genom att isolera vaccinkritiska gemenskaper hjälper de oskyldiga barn som drabbas av sina föräldrars övertygelse, säger Saarikko och påpekar att indragna barnbidrag till vaccinkritiker kan stå i strid med grundlagen.
– I stället vore det fiffigare att erbjuda en månads extra barnbidrag till de familjer som ser till att barnet har fått alla nödvändiga vaccin innan skolstarten.

Henriksson: Nej till repressalier

SFP-ordföranden Anna-Maja Henriksson som är väl insatt i vaccinmotståndsdebatten i Svenskösterbotten eftersom hon själv kommer från Jakobstad, är inne på samma linje som Saarikko.
– Vi ska göra allt vi kan för att öka familjernas benägenhet att vaccinera sina barn, men jag tror inte på repressalier. Det leder till en återvändsgränd, säger Henriksson.
I en budgetmotion i fjol föreslog hon tilläggsresurser för att öka upplysningen och den vägen få upp vaccinationsgraden. I år gör hon ett nytt försök med riksdagskollegan och partikamraten Veronica Rehn-Kivi.
– Jag tror att mässlingfallet fungerar som en väckarklocka och att föräldrar som hittills har varit tveksamma, nu har fått bevis på vad som kan hända om man inte låter vaccinera sina barn.

Vaccinationsmotstånd också i Grankulla

Det är inte bara i Österbotten som vaccinationsmotståndet sticker ut. Veronica Rehn-Kivi grundade i fjol riksdagens vaccinationsgrupp efter att hon hade fått upp ögonen för att vaccinationstäckningen hade börjat dala, framför allt i svenskspråkiga områden.
– Jag märkte att också min egen hemstad Grankulla stack ut i statistiken och frågade hälsovårdare som jobbar på barnrådgivningen vad det beror på. De uppmärksammade mig på att det även i Grankulla finns grupperingar som tycker att man inte ska ge kemikalier till barn.
Veronica Rehn-Kivi säger att hon har funderat mycket på varför det i en stad som Grankulla finns ett vaccinmotstånd.
– Det här handlar om högtutbildade människor som själva aktivt letar efter vaccininformation på nätet och låter sig duperas av disinformation. Det är en väldigt oroväckande trend. Jag uppmanar alla föräldrar att vaccinera sina barn, säger Rehn-Kivi och tycker att beslutet att låta vaccinera barn mot allmänfarliga sjukdomar inte är en privat angelägenhet.
– Jag tror inte på sanktioner som går ut över barnen, men jag är redo att backa upp en utredning av följderna ifall man skulle koppla ihop barnbidraget med vaccineringar, säger Rehn-Kivi.
ANDRA LÄSER