Blåvitt rycker i Toni Koskela

Sveriges internationellt sett mest framgångsrika klubb genom tiderna, IFK Göteborg, är på jakt efter en ny tränare då Mikael Stahre fick lämna tidigare i vintras. HJK:s mästartränare Toni Koskela är ett aktuellt namn.

Toni Koskela kan vara på glid till Allsvenskan.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
17.03.2023 08:18 UPPDATERAD 17.03.2023 13:25
Toni Koskela är inne på sitt sista år med HJK. Koskelas tid vid HJK-rodret har varit exceptionellt framgångsrik. Tre ligatitlar och två gruppspel i Europa och ett veritabelt miljonregn över Finlands i särklass största, rikaste och mest välskötta klubb.
Sportsligt sett har Koskelas era varit enormt framgångsrik men vissa slitningar mellan honom och ledningen har funnits. Koskelas ledarskap har varit under lupp. 
Koskela var en kandidat att ta över jätteklubben Malmö FF i höstas men valet föll då på Henrik Rydström.
IFK Göteborg hör till storheterna på den svenska fotbollsscenen med arton ligatitlar, två Uefa-cup-titlar och på 1990-talet spelade laget gruppspel i Champions League flera gånger.
Den senaste Allsvenska titeln är ändå daterad till 2007. De senaste åren har Blåvitt inte haft något i medaljstriden att skaffa.
Ekonomin har klubben också haft problem med då dåliga affärer på alla områden naggat klubbkassan i den berömda kanten.
Säsongen 2022 slutade IFK Göteborg på åttonde plats i Allsvenskan, nitton poäng bakom guldfirande lokalkonkurrenten Häcken.
Häcken har för övrigt också nämnts i samband med Koskelas namn. Hisingenklubbens guldtränare Per-Mathias Högmo är enligt svenska och danska uppgifter högaktuell för Tim Sparvs forna klubb Midtjylland och om han lämnar måste laget hitta en ersättare illa kvickt.
Den inhemska ligan börjar, precis som Allsvenskan, i början av april och att i detta skede hitta en ny tränare som uppfyller kraven är en stor utmaning.  
Om det är så att Koskela faktiskt lämnar ligger det nära till hands att HJK:s vd Aki Riihilahti ringer upp sin gamla lagkamrat Vesa Vasara och frågar om denne kunde tänka sig att ta över. Vasara är för närvarande tränare för Honka som under hans ledning i fjol spelade en väldigt bra fotboll.

ANDRA LÄSER