Vd för en dag

Hur är det att vara verkställande direktör? Det fick Christina Kaski och ett tjugotal andra ungdomar pröva på under Job shadow, en dag som en skugga åt en vd.

Job shadow, Vd Christina Dahlbloms dag börjar med Diamantens styrelsemöte, där 25 kvinnliga chefer samlades på danska ambassaden. Gymasnieeleven Christina Kaski från Kyrkslätt får följa med på dagens alla möten.
11.02.2016 07:01 UPPDATERAD 11.02.2016 07:03
Kalendern är fullspäckad. Styrelsemöten, möten med kunder, stiftelsemöte på Hanken och däremellan en snabb träff med assistenten fyller Christina Dahlbloms dag. Hon är vd för sitt eget konsultföretag Dahlblom Sparks och förföljs den här dagen av en skugga, Christina Kaski från Kyrkslätt.
– Jag har så många frågor om ledarskap och jag hoppas att jag hinner ställa dem till Christina trots att vi har en hektisk dag framför oss. Det ska bli jättespännande, säger Christina Kaski, när morgonens första möte just har tagit slut på danska ambassaden.
Duon har börjat dagen med Diamantens styrelsemöte, det är ett nätverk för kvinnor i ledande ställning.
– Det är just sådan här verksamhet vi behöver mera av i Finland. När jag för ett år sedan av en slump träffade på dessa unga företagare i Kampens köpcentrum slogs jag av hur annorlunda de var – så unga, vältaliga och företagsamma.
När föreningen Ung företagsamhet sedan tog kontakt med Dahlblom för att höra om hon kunde tänka sig att ha en ung skugga med sig en dag tände hon genast på idén.
– Det är guld värt för ungdomar att få pröva på att vara företagare, de lär sig så mycket mer av sina egna erfarenheter, säger Dahlblom.
Job Shadow är egentligen finalen på gymnasiekursen Ett år som företagare, där deltagarna under ett års tid har skött ett företag inom ramen för sin skolgång. De har tagit fram en företagsidé, grundat ett riktigt företag och drivit det i ett halvt års tid.
Christina Kaski har tillsammans med sina skolkamrater Emma Salomäki och Ellen Forsell haft ett kexföretag i Långvik i Kyrkslätt.
– I början satsade vi jättemycket på att baka och ta fram de godaste chokladkexen. Vi knackade dörr, deltog i basarer och sålde. Vi bakade kex varje vecka. Men väldigt snabbt märkte vi att vi hellre hade varit återförsäljare än bagare, säger Kaski.
Christina Dahlblom lyssnar intresserat till ungdomarnas företagsidé medan duon promenerar ett par kvarter i det gråa februarivädret. Hon blir eld och lågor över ungdomarnas erfarenheter.
– Ni har kommit till värdefulla insikter. Det där är problemet i så många finländska företag – vi är världsbäst på att ta fram en produkt, men vi klarar inte av att marknadsföra och sälja den. Tänk att ni har kommit fram till det här genom ert eget företag, utbrister Dahlblom förtjust.
– Till en början trodde vi att det skulle vara lätt att baka, men det var arbetskrävande. Vi alla tre tyckte mycket mera om att leda arbetet, marknadsföra och skriva på sociala medier. Våra kex sålde också bättre sedan när folk kände igen dem.
Kyrkslätts gymnasium är den enda svenskspråkiga skolan som har varit med i Ung företagsamhets projekt Job Shadow, som tidigare i veckan erbjöd 23 elever från hela landet möjligheten att följa med en vd i sitt arbete. De unga har fått titta in bakom kulisserna på storföretag och institutioner som Microsoft, Ahlström, Posten, Finnvera, Tekes och finansministeriet.
– Materialet för den här utbildningen finns på svenska, men ändå är bara en svensk skola med. Vi måste få mera finansiering till projektet, så att flera finlandssvenska ungdomar har möjlighet att pröva på företagande. I de andra nordiska länderna har man kommit mycket längre med den här typen av utbildning, säger Christina Dahlblom.

ANDRA LÄSER