Terrorrättegången började: Mechkah gömde sig under täcket – medger alla dåden

Den huvudmisstänkte Abderrahman Mechkah och en av hans jämnåriga landsmän har häktats på sannolika skäl misstänkt för två mord och åtta mordförsök begågna i terroristiskt syfte. Mechkah medger dåden medan kamraten förnekar allt. En av de fyra som misstänkts för olika former av delaktighet i knivdåden friades av tingsrätten redan innan behandlingen inleddes.

Den terrormisstänkte gömde sig under täcket när häktningsrättegången inleddes.
Stefan Lundberg
22.08.2017 11:42 UPPDATERAD 28.08.2017 10:04
Trots att Mechkah har medgett att han åsamkat två personers död och skadat åtta andra har ännu inte medgett brottsrubriceringen ”i terroristiskt syfte”. Medan medierna var på plats höll han huvudet gömt under täcket.
Mechkah försvaras av den erfarna Tammerforsjuristen Kaarle Gummerus som satt bredvid sin klient på Åbu universitetssjukhus där han vårdas för den skottskada han fick när polisen stoppade honom genom att skjuta. Tingsrättens ordförande Katriina Heiskanen bedömde att han inte kan höras på plats vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, bara ett stenkast från de platser där Mechkah utförde sina knivdåd.
– Han har medgett dåden, men motiven och bakgrunden är ännu oklara, sade kriminalkommissarie Olli Töyräs efter rättsförhandlingarna. Töyräs leder förundersökningen.
– Vi är förstås intresserade av om han handlat ensam eller om han fått vägledning eller påverkats av utomstående.
Töyräs uppger att polisen fått ta emot rikligt med tips och uppgifter från allmänheten. Talrika personer som haft någon relation till Mechkah har hört av sig.
– Vi försöker nu bygga upp en så detaljerad och vattentät bild som möjligt av hur hans vardag sett ut, vem han träffat, vad han gjort.
– Mechkah är, enligt Töyräs, nu i så gott skick att han snart kan flyttas till fängelsesjukhuset i Tavastehus där polisen från och med i morgon fortsätter de intensiva förhören med honom.
Enligt Töyräs har polisen utrett om han var påverkad av narkotika eller alkohol under dåden, men han förtiger i det här skedet resultatet.
– Polisen vet en hel del, som vi inte nu av taktiska skäl kan uppge.
Töyräs medger att polisen fortfarande inte är säker på att man har fått fram gärningsmannens rätta identitet eller ålder. De frågorna hör till dem som ännu utreds.
Polisen utreder också vissa fordon som kan ha kopplingar till dåden.
Polisen intresserar sig naturligtvis också för om Mechkah eller de andra som nu begärdes häktade har kopplingar till Isis eller attackerna i Barcelona med omgivning. Ingendera kopplingen är utesluten även om man inte verkar ha någonting som tyder på sådana.
Efter Mechkah stod den ena av hans 18-åriga landsmän i tur. Han häktades på exakt samma grunder som den huvudmisstänkte, det vill säga ”på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök”. Han förnekade bestämt all inblandning i dåden.
– Han var chockad efter häktningsbeslutet, uppger hans advokat Joni Brander.
Brander sade sig efteråt inte kunna öppna fallet alls.

Har er klient kunnat uppge ett alibi för var han befann sig under attackerna?

– Något sådant har vi inte ens diskuterat ännu. Jag kan inte gå in på polisens argumentering i det här fallet.
Enligt rättens ordförande hade polisen dock så mycket bevisning mot mannen att slutresultatet inte kunde bli annat än häktning. Han gömde först ansiktet under en ljus munkkåpa, men drog den åt sidan efter en stund.
Även en tredje marockan begärs häktad för samma brott men med den något mildare misstankegraden "skäl att misstänka" för två mord och åtta mordförsök begågna i terroristiskt syfte. Också han gömde först ansiktet under blusen, men började sedan nervöst plira omkring sig på fotograferna medan han muttrade på arabiska.
Det hela innebär att Mechkahs kumpaner misstänks för betydligt mer än bara ”delaktighet”. Vad polisen grundar sin uppfattning på är i det här skedet omöjligt att spekulera i. Brottsrubriceringen för den tredje mannen är ändå så mycket mildare än för de två övriga att polisen måste komma med ytterligare bevisning inom en vecka – annars måste mannen frias.
Häktningsförhandlingarna hölls utan stora synliga säkerhetsåtgärder. Två poliser stod på pass utanför den underjordiska rättssalen nummer 7. Ett trettiotal journalister och fotografer var på plats när dörrarna öppnades klockan 11.
Efter en kort fotosession beordrade rättens ordförande allmänheten ut ur salen.
De övriga marockanerna som misstänks för att ha del i det skedda leddes in i salen i tur och ordning, utom den som friades. Ytterligare en person är internationellt efterlyst.

Allround-kriminella

Bilden av Mechkah och de tre andra som begärdes häktade på tisdagen börjar småningom anta fastare konturer.
Enligt tyska polisuppgifter har Mechkah redan under sin vistelse i Tyskland, innan han kom till Finland, stått åtalad för misshandel. Två av hans landsmän, som också häktades på tisdagen, har stått åtalade för rån, stöld och olaga vistelse i Tyskland.
En av de två jämnåriga till gärningsmannen, som häktades på tisdagen, har enligt tingsrätten i juli i fjol gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av en funktionsnedsatt kvinna, som strax innan hade blivit utnyttjad av en annan marockan.
Enligt ögonvittnen som bland annat Helsingin Sanomat talat med hade Mechkah strax före dåden i fredags bett sina böner i en moské i Åbo som är avsedd för personer födda i Marocko. Landsmän som lärt känna honom uppfattar honom dock inte som särskilt religiös.
Personer som kommit i kontakt med honom har i olika medier beskrivit Mechkah som en person utan sociala talanger, som beter sig oartigt och självsvåldigt.
Uppdaterad 28.8.2017: Den man som är huvudmisstänkt för knivdådet i Åbo heter på riktigt Abderrahman Bouanane och är 22 år gammal.

ANDRA LÄSER