Svensk kvinna tog med tvååring till IS – nu startar rättegången

Kvinnan sade att hon och tvååringen skulle åka på semester – istället tog hon med sig barnet till Syrien och anslöt till terrororganisationen IS. Nu startar rättegången i Lunds tingsrätt.

Kvinna på bilden är inte samma kvinna som nu ställs inför rätta vid Lunds tingsrätt. Arkivbild.
15.02.2021 08:20 UPPDATERAD 15.02.2021 14:25
Vittnen har berättat att resan var planerad. Kvinnan hade radikaliserats en tid innan hon försvann, och enligt åtalet som väckts vid Lunds tingsrätt genomfördes resan med syfte att låta den lilla sonen leva i den våldsbejakande islamistiska livsföring som terrororganisationen infört.
2014 försvann hon och barnet, under förevändning att en semester i Turkiet hägrade. Men istället styrde hon mot till IS-kontrollerat området. Sex år senare, i november förra året, dök hon upp igen med den nu åttaårige sonen samt två ytterligare små barn som fötts i Syrien.
Pappan till den i dag åttaårige sonen har ensam vårdnad. I Lunds tingsrätts dom om vårdnaden konstaterar domstolen att kvinnan mot pappans vilja tagit barnet till en miljö som är uppenbart olämplig för ett litet barn att vistas i. Domstolen ansåg att kvinnan visat att hon "gravt brister i sin föräldraförmåga".
På grund av brottsmisstankarna har hon varit internationellt efterlyst. Kvinnan greps på Arlanda i slutet av november förra året.
Kvinnan har tidigare även delgivits misstanke om krigsbrott, och hon ska under flera namn på Facebook ha propagerat för livet hos IS och försökt locka kvinnor i Sverige att ansluta sig, något som Sydsvenskan tidigare rapporterat om.
Läs också: IS har gett kvinnor aktiv roll
I Norge har en kvinna åtalats för att ha deltagit i IS verksamhet – det här genom att ta hand om hem och barn så att hennes män kunde ha en aktiv roll i terrorsekten. Norge tog hem kvinnan och hennes barn från lägret al-Hol för ett år sedan, vilket utlöste regeringskris. I Finland ses terrorismlagstiftningen för tillfället över.
Läs mera: Norsk kvinna åtalas för IS-deltagande – skötte barn och hushåll så männen kunde strida

ANDRA LÄSER