Polisen misstänker att ungdomsgrupper har organiserat sig kriminellt

Polisen i Östra Nyland utreder ungdomsgrupperingar som polisen misstänker kan bilda organiserade kriminella gäng. Enligt kriminalöverkommissarie Petri Eronen handlar det om allvarliga gärningar som brott mot liv och hälsa, narkotikabrott och skuldindrivning.

Polisen i Östra Nyland misstänker att "ett antal" 16–25-åringar är inblandade i verksamhet som kan uppfylla kriterierna för organiserad brottslighet. Arkivbild.
Polisen i Östra Nyland slår larm om grupperingar av unga, och personer kring dem, där det enligt kriminalöverkommissarie Petri Eronen finns drag som påminner om organiserad brottslighet.
Misstankarna om mer organiserad verksamhet har kommit fram under polisens förundersökningar och genom information från andra myndigheter.
Det handlar om grupperingar av ungdomar som vistas på allmänna platser, och där i alla fall en del av personerna har gjort sig skyldiga till allvarliga brott. Under våren har det hela enligt honom eskalerat.
– Det vi vet nu är att det i grupperingen finns en så kallad ledare och att man har andra att göra gärningar för grupperingen.
Han vill inte säga var de här ungdomarna rör sig, men polisen i Östra Nyland verkar bland annat i Vanda, Kervo, Träskända, Hyvinge, Borgå och Lovisa. Han vill inte heller uppge om det handlar om en eller flera grupperingar.
De som ingår är enligt Eronen i regel mellan 16 och 25 år gamla, och också enstaka yngre personer förekommer. Han säger att det handlar om "ett betydande antal" personer.
Brottsrubriceringarna är olika former av brott mot liv och hälsa, till exempel dråpförsök, egendomsbrott, snatterier och grova narkotikabrott. Också skuldindrivning förekommer enligt honom.
Polisinrättningen utreder nu tillsammans med Centralkriminalpolisen om verksamheten uppfyller kriterierna för organiserad brottslighet. De är bland annat hur stor och hierarkisk en grupp är, bruk av våld och om den försöker nå ekonomisk vinning.

Finns det i ert område gatugängsaktiga grupper, som bland annat i Sverige och också Danmark?

– Det är det som vi utreder och vill förhindra att ett sådant fenomen kommer åt att uppstå, säger Eronen.
– Det är fakta att det finns en ungdomsgruppering vars "medlemmar", eller personer som hör till den, utför allvarliga brott mot liv och hälsa och narkotikabrott.
Han säger att polisen vill varna andra unga för att låta sig rekryteras, och för att idealisera verksamheten.
– Vi vill säga att det inte lönar sig, det är hejdlöst och huvudlöst våld.
Olika tillhyggen och knivar, har använts, till och med svärd och även vapen. Det här gör enligt honom att även polisen måste vara beredd vid utryckningar eller utredningar.
I grupperingarna ingår både finska medborgare och personer som har annat medborgarskap. Eventuellt internationella kopplingar utreds, men enligt Petri Eronen verkar de fungera mycket lokalt.
Polisen har gjort husrannsakningar, gripanden och häktningar under utredningarna.
HBL har tidigare rapporterar om ett ökat våld med minderåriga eller unga gärningspersoner inblandade i huvudstadsregionen.
Läs också: I jakten på respekt kan någon annans dyra kläder bli begärligt byte
Ungas brottslighet minskar – men det grova våldet har ökat
Fler unga säljer droger och många bär kniv "för säkerhets skull"
"Om de har råd, varför ska jag inte ha det?" – kriminalitet ger sammanhang och position
ANDRA LÄSER