Ännu en vansinnesfärd på vattenskoter slutade i olycka – polisen ryter

Två personer välte omkull på en vattenjet vid Kalvholmen utanför Helsingfors på lördagen. Det är bara ett fall i raden av allvarliga olyckor på vattenskotrar den senaste tiden.

Helsingfors båtpolis har händerna fulla med vårdslösa vattenskoterförare. På sistone har en drös nära ögat-situationer uppdagats. Arkivbild från Eira.
Två personer som åkte vattenskoter på Kronbergsfjärden i Helsingfors välte omkull i hög hastighet på lördagen, skriver polisen i ett pressutskick. Olyckan skedde intill en farled för båtar mellan Kalvholmen och Björkholmen, inte långt från Degerö.
Personerna slungades mot vattenytan efter att ha träffat en våg. En av dem, en ung man, skadades i olyckan och fördes till sjukhus för vård. Polisen utreder nu fallet som äventyrande av trafiksäkerheten.
Efter midsommarhelgen rapporterade Helsingforspolisen om en rad liknande fall. Då sade överkonstapel Panu Kanniainen i intervju med HBL att det var "ett under att inga större olyckor eller dödsfall skett i år".
"Vattenskotrarna är extremt effektiva och man kan köra riktigt fort med dem", säger Kanniainen den här gången i polisen pressmeddelande.
En vattenskoter ska enligt polisen ha kört hela 100 kilometer i timmen nära Solviks badstrand i Nordsjö.
"Få har tillräckliga förmågor att manövrera dem i hög hastighet. Situationerna vi sett är livsfarliga. Det är bara en tidsfråga innan det värsta möjliga inträffar", säger Kanniainen.
Polisen riktar även en känga mot företagen som hyr ut skotrarna.
"Många uthyrare förstår inte att det här inte är några leksaker, utan att det kan orsaka stor skada", skriver polisen.

ANDRA LÄSER