Nya ägare dammar av anrika Laterna Magica

En pånyttfödelse. Det kan man utan att överdriva säga om kronjuvelen i Kronohagen, Laterna Magica. Nya ägarparet Eira Sillanpää och Tapio Wilska slår upp dörrarna till uppfräschade galleri-antikvariatet i dag.

Eira Sillanpää och Tapio Wilska har tagit över Laterna Magica. I dag är det officiell öppning med program på Fredsgatan 7 i Kronohagen klockan 10-15.
– Det var av en slump jag hörde om att de gamla ägarna och grundarna bröderna Aapo och Mikko Pekari och galleristen Risto Korhonen ville dra sig tillbaka. Vi hade närt en gammal dröm om att någon gång öppna ett eget antikvariat, säger Tapio Wilska, musiker, ljudtekniker och passionerad fotograf.
Ett enda besök i affärslokalen på Fredsgatan 7 övertygade paret om att de hade hittat hem.
De två, savolaxbördiga kulturarbetarna är som klippta och skurna för att ta över en av stadens viktiga kulturinstitutioner. Eira Sillanpää har sex års erfarenhet av att jobba på antikvariat under studietiden i Jyväskylä och senare på Suomalainen Kirjakauppa och nu senast som producent på Otavamedia.
Laterna Magica som grundades 1989 är en unik blandning av galleri och bokhandel som under åren blivit en mötesplats och smältdegel för olika kulturinriktningar.

50 000 böcker

– Här har hållits över 800 utställningar under årens lopp, säger Sillanpää.
– Vi har ett bokförråd som omfattar över 50 000 böcker, inflikar Wilska.
Laterna Magica ska fortsätta i samma stil som förr, med ett ännu större utbud av begivenheter.
– Vi planerar att starta morgonyoga bland bokhyllorna. De står på hjul och är lätta att flytta, demonstrerar Sillanpää.
– Vi vill att kunderna ska trivas hos oss. De kan slå sig ner på soffan eller i en fåtölj och läsa eller vila sig mellan upptäckterna bland hyllorna. Vi har trevliga kaféer, krogar och butiker i kvarteret, säger Wilska som är övertygad om att företagarna i Kronohagen hjälper varandra att göra kvarteret till ett rum för dem som älskar böcker, konst, antikviteter och god mat.
– Alla kan känna sig välkomna hos oss. Här bor mycket barnfamiljer så vi kommer att ha program som lämpar sig också för dem, lovar Sillanpää.
– Mottagandet bland stamkunderna har varit fint. Folk är så glada att någon tagit över affären. Jarmo Vellonens vernissage blev en fullkomlig succé med massvis av människor.
Vellonens "Arndt han lever" är både en imponerande och gripande audiovisuell installation om Arndt Pekurinen, Finland första vapenvägrare, som arkebuserades i Suomussalmi 1941. Konstnären har bland annat byggt en skog med ett hundratal trädstammar i aluminium, som reser sig över en lövbeströdd mark och skapar en märklig stämning nere i källarvalven.
Aapo Pekari och antikvariatets alltiallo Tiina Harpf var i våras väldigt måna om att deras livsverk kommer i rätta händer. Deras önskning ser definitivt ut att nu uppfyllas. Ägarparet har ett brett kulturintresse och de ser antikvariatet både som en livsstil och en affärsverksamhet.
Under den dryga månad som Sillanpää och Wilska varit lyckliga ägare till Laterna Magica har de inventerat bokförrådet och nu står böckerna i prydliga rader bokställen och skyltfönstren har genomgått en totalomvandling.
– Vi vet nästan vad vi har i bokväg, säger Wilska.
– Och se på golvet, säger Sillanpää, och pekar på de mattsvarta golvplankorna.
– De är nu i exakt samma nyans som golvet i vår favoritbokhandel John Sandoe Books i London!

Donner fick flytta på sig

Kvasten har gått inne på Laterna Magica, men de hundratals stamkunderna känner sig fortfarande hemma i affären. Skillnaden är nu att det är lättare att hitta det man söker. Också elsystemet har uppdaterats, vilket är livsviktigt för konstgalleriet längst bak i affären.
Jörn Donner, vars böcker och filmaffischer i mer än tio år fungerade som fönsterdekoration har nu fått flytta på sig. Men Donner finns förstås kvar, inne i butiken.
– Fokus ligger fortfarande på fotoböckerna, som finns i det främre rummet medan konstböckerna har flyttat hit bakom till bokgalleriet, visar Sillanpää.
– Svenskspråkig litteratur samsas med den finskspråkiga på hyllorna.
– Det går inte en dag utan nya upptäckter och skatter. Man hittar ständigt unika böcker och små specialiteter. Vår foto- och krigshistoriska litteratur är helt enastående, säger Wilska.
– Det ingick även trettiotal kameror i affären, en del av dem riktiga rariteter.
Bröderna Pekari var bildredaktörer på Yle och ivriga samlare av bland annat fotokonst och böcker.

ANDRA LÄSER