223 nya coronafall – ytterligare åtta avlidna

Arkivbild från drive in-testning. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Majoriteten av de coronarelaterade dödsfallen har inträffat bland personer över 80 år.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 223 nya coronafall på torsdagen. Det innebär att sammanlagt 37 772 personer i Finland testats positivt sedan epidemins början.

Under det senaste dygnet har ytterligare 8 personer mist livet på grund av covid-19. Finlands sammanlagda dödssiffra stiger därmed till 584. Flest dödsfall, sammanlagt 384, har inträffat bland personer över 80 år.

På sjukhus runtom i landet vårdas för tillfället 186 coronasmittade personer. Av dem behöver 32 intensivvård.

Sammanlagt 8 155 personer i Finland har enligt institutets vaccinregister fått sin första dos av coronavaccinet. Registret uppdateras ändå med viss fördröjning, så den sanna siffran kan vara högre.

Av alla de smittade uppskattar institutet att omkring 31 000 har tillfrisknat, vilket motsvarar drygt 80 procent. Uppskattningen baserar sig på de fall som rapporterats till institutet, och som det tre veckor efter att smittan bekräftats ännu inte funnits några nya virusrelaterade uppföljningsuppgifter om.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning