Inget Tall Ships Races till Åland i år – ordnar annan folkfest

Åbo meddelade i torsdags att staden ställer in sitt deltagande i Tall Ships Races, evenemanget för stora segelfartyg. Nu har också Mariehamn fattat samma beslut.

Mariehamn satsar nu på att i stället delta Tall Ships Races år 2024. Bilden är från Skärgårdshavet 2017.
Mariehamn ställer in sitt deltagande i Tall Ships Races, evenemanget för stora segelfartyg, i juli. I stället blir det en ”nationell maritim fest”.
På Mariehamns hemsida står det att festen ska ordnas i staden den 22–25 juli med mat, dryck, försäljning och underhållning. Tidpunkten är densamma som Tall Ships Races skulle ha ordnats.
"Nu siktar vi på Tall Ships Races i Mariehamn sommaren 2024", säger stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman i pressmeddelandet.
Hon säger att stadsstyrelsen har insett att coronasituationen och restriktionerna som pandemin medför gör det omöjligt för staden att garantera att man till fullo kan leva upp till avtalet med den internationella organisationen Tall Ships Races International Ltd. Mariehamn har meddelat att man inte är en av årets värdhamnar.
Beslutet om att ställa in deltagandet togs av stadsstyrelsen vid ett snabbinkallat möte på torsdagskvällen, efter att Åbo meddelat att man ställer in sitt deltagande i Tall Ships Races.
Ett femtiotal fartyg skulle ha deltagit i Tall Ships Races i Mariehamn. Tretton av dem är finländska, inklusive åländska Albanus.
ANDRA LÄSER